Akkerbouw

Achtergrond 2023 x bekeken

Aardappelprijzen stabiliseren op termijnmarkt

De aardappelnotering op de EEX-termijnmarkt van Leipzig kende op vrijdag 1 juli een voorlopig hoogtepunt van €16,70 per 100 kilo (contract voor april 2017). De maandag erna - 4 juli - zakte de notering echter terug naar €16,20.

Daarna werd er telkens iets hoger genoteerd op de termijnmarkt. Met €16,40 per 100 kilo op vrijdag 8 juli als laatste resultaat.

Het zegt alles over het verwachte kleinere aanbod van aardappelen. Ondanks dat de belangrijkste groeimaanden - eind juli, augustus, begin september - er nog aankomen, wordt de waterschade steeds zichtbaarder. Vooral in Zuidoost-Nederland zijn veel percelen verzopen. Ook in Zuidwest-Nederland en in de Flevopolder is het erg nat geweest. Die natte omstandigheden gelden voor veel landen in de EU. Het drukt een stempel op de termijnmarkt.

Gevolgen waterschade steeds duidelijker

Toch stijgen de prijzen er ook niet heel hard meer door. De gevolgen van de schades komen steeds meer in beeld. Al zijn de fabrikanten nog altijd druk aan het inventariseren hoeveel vervangende partijen er nodig zijn. Niettemin, het plafond lijkt met €16 tot €17 per 100 kilo ongeveer bereikt.

Prognose: gelijk tot iets duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.