Akkerbouw

Achtergrond 1643 x bekeken

Sterk gegroeid Duits akkerbouw- en bioenergieconcern sust beleggerszorgen

KTG Agrar ging in 2007 naar de beurs en groeide nadien van €15 miljoen omzet naar €326 miljoen in 2015. Het succesverhaal liep vorige week een deuk op toen het bedrijf meedeelde dat het de betaling van rente op een obligatielening moet uitstellen. De zorgen van beleggers zijn echter niet terecht, vindt grondlegger en CEO Siegfried Hofreiter.

Het beursgenoteerde Duitse akkerbouw- en bio-energieconcern KTG Agrar met 46.000 hectare onder de ploeg, zorgde voor een zware schok onder de beleggers door mee te delen dat het niet op tijd aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Op de rente van een volgend jaar uitlopende obligatielening moeten de kredietverstrekkers nog even wachten. Het hele concern moet bovendien geherfinancierd worden en daarbij zou het Chinese Fosun een rol spelen. Fosun is een financieel concern dat zich bezighoudt met verzekeringen, vermogensbeheer, industriële activiteiten van uiteenlopende aard en investeringen. De Chinezen blijken hun plannen om bij KTG Agrar in te stappen eind vorig jaar in de ijskast te hebben gezet, in afwachting van het jaarverslag 2015. Dit werd eind vorige maand gepubliceerd.

'Uitdagende' marktomstandigheden

Op zich zien de cijfers er niet slecht uit. De omzet steeg fors met ruim €92 miljoen ofwel 34,2% naar ruim €326 miljoen en het operationele resultaat met €4,4 miljoen naar €59 miljoen. Een plus van 8%. De marktomstandigheden waren volgens het concern echter 'uitdagend', gezien de wereldwijd grote oogsten en de als gevolg daarvan lage prijzen. De nettowinst daalde daarom van €6,4 miljoen in 2014 naar €3,4 miljoen, maar bleef dus ondanks de problematische markt wel positief.

KTG ging naar de beurs in 2007 met een omzet van slechts €15 miljoen. De groei in de acht jaar daarna is afgezet tegen dit gegeven aanzienlijk. Volgens directietopman en bedrijfsgrondlegger Siegfried Hofreiter is het na de investerings- en groeifase nu tijd geworden voor optimalisering en consolidering van de activiteiten. Ook deze fase zal net als de voorafgaande een aantal jaren in beslag nemen. "Zo gaat het er in 2016 om de synergieën met de afzonderlijke bedrijfsonderdelen tot gelding te brengen, nieuwe markten te ontsluiten en de financiële en vermogensbasis te optimaliseren", aldus Hofreiter. Daarbij blijft het doel 'concentratie op gezonde voeding in nichemarkten met miljardenomzetten'. KTG Agrar denkt daarbij primair aan biologische, vegetarische en veganistische producten. Het productmerk 'Biozentrale' van het concern profiteerde vorig jaar van de gegroeide vraag in deze niches en deze positieve ontwikkeling zet zich dit jaar door, zo luidt Hofreiters verwachting.

'Beleggers hoeven zich geen zorgen te maken'

Of dit alles voldoende is om Fosun weer terug te krijgen als financieringspartner blijft daarbij onduidelijk. De beleggers hoeven zich echter geen zorgen te maken, vindt de topman. De herfinancieringsplannen liggen op schema. "Gesprekken met internationale investeerders konden tussentijds al door de ondertekening van letters of intent worden geconcretiseerd. In de herfst van 2016, ruim 9 maanden voor de deadline, plant KTG Agrar het herfinancieringspakket te kunnen presenteren. Ook de uitgestelde rentebetaling op de eerder genoemde obligatielening zal geen kwestie van afstel worden, want de nodige middelen zijn door het afstoten van enkele bezittingen in principe aanwezig en wachten er alleen nog op te worden vrijgegeven, verzekert Hofreiter.

Of registreer je om te kunnen reageren.