Akkerbouw

Achtergrond 1981 x bekeken

Sojaprijzen zakken naar duidelijk lager niveau

De soja- en koolzaadnoteringen op de termijnmarkten staan duidelijk lager dan het hoogste punt dat in deze markten op 10 juni was bereikt.

De afgelopen twee weken zorgden hogere voorraadcijfers en geringere vraag van afnemers voor een trendbreuk. Het weer in de belangrijkste teeltgebieden zal in de komende weken bepalen welke richting de prijsvorming kiest.

Sinds begin maart was sprake van een bijzonder sterke opmars in de sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago. Op 1 maart noteerde het augustuscontract $8,66 per bushel. Ruim vier maanden later (10 juni) werd het hoogste niveau bereikt op $11,78 per bushel. Dit komt neer op een prijsrun van 36 procent.

Weerrisico's

Eind vorige week zakte de prijs naar $11 per bushel, waarmee de notering duidelijk onder het niveau van 10 juni is gekomen. Maandag volgde weer enig herstel naar $11,30 per bushel omdat de handel begin deze week weer oog kreeg voor de weerrisico’s in de productie van soja.

Koolzaad volgt soja qua prijsontwikkeling

De koolzaadnotering op de termijnmarkt in Parijs volgt de ontwikkelingen bij soja op de voet, al is de prijsstijging minder groot uitgevallen dan bij soja. Begin maart noteerde het augustuscontract voor koolzaad €338 per ton. Op 8 juni lag het hoogste punt sinds lange tijd op €384 per ton. Dit betekende een prijsstijging van bijna 14 procent. Eind vorige week is de prijs gedaald naar €352 per ton. Daarmee ligt deze notering weer op een vrij gemiddeld niveau.

Prognose: prijzen iets lager.


Of registreer je om te kunnen reageren.