Akkerbouw

Achtergrond 4699 x bekeken

Meer aardappelen voor hogere prijzen

De aardappelprijzen blijven stijgen. Deze week worden meerdere partijen voor €30 per 100 kilo verkocht vergeleken met voorgaande weken, maar de €30 is nog niet gepasseerd.

Desondanks houdt het Belgische Belgapom voor het eerst sinds 1,5 maand de prijs stabiel. Opvallend is dat RNM-notering in Frankrijk voor Bintje met 50 cent zakt naar €19,50 per 100 kilo. Verwerkers hebben gekocht wat ze moeten kopen. De markt staat daardoor even stil, na een verdubbeling van de Bintje-prijs in de eerste 5 maanden van 2016. Terwijl in het Verenigd Koninkrijk de prijzen blijven stijgen in een zeer vaste markt.

Slecht weer van invloed op prijs

De nattigheid en phytophthora zijn risico's in de nieuwe oogst, daardoor blijft de focus wellicht wat langer op de oude oogst. Het is de vraag wat het weer de komende weken gaat doen en hoeveel schade de nieuwe oogst oploopt.
Het slechte weer van de afgelopen dagen was ietwat terug te zien in de prijsontwikkeling op de aardappeltermijnmarktnotering. De aprilnotering 2017 trok op donderdag 2 juni in de ochtend met 70 cent omhoog naar €15,50 per 100 kilo, nadat de beurs een dag eerder sloot op €14,80 per 100 kilo. Na deze piek daalde de notering om op €15,30 per 100 kilo te sluiten. Er was wat meer stemming op de termijnmarkt. Dat is af te lezen aan het aantal contracten dat is verhandeld. Er verwisselden ruim 200 contracten van eigenaar, terwijl dit de voorgaande dagen 20 tot 40 contracten waren.

Prognose: vaste stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.