Akkerbouw

Achtergrond 1348 x bekeken

Lokale tarwemarkt kabbelt het seizoen uit

Op de termijnmarkt in Chicago is de tarweprijs de afgelopen 3 weken fors onder uitgegaan. Met name goede oogstvooruitzichten in de Verenigde Staten lagen daaraan ten grondslag.

De lokale tarwemarkt in Nederland was de afgelopen week weliswaar flauw, maar de prijsdaling was hier veel kleiner. Daar staat tegenover dat de prijzen hier ook veel minder omhoog gingen dan tijdens de rally begin deze maand op de beurs in Chicago.
De tarweprijs op de graanbeurs in Groningen beëindigde het seizoen op een prijsniveau van €150 per ton. Daarmee eindigde de handel €20 per ton lager dan het hoogste prijsniveau dat in november vorig jaar werd gerealiseerd. Meer vraag voor directe levering en een beperkt aanbod zorgden er voor dat de prijs op 10 november 2015 opliep naar €170 per ton. Daarna verslapte de handel in een lusteloze markt, wat de prijs in februari van dit jaar zelfs liet dalen tot ruim onder €150 per ton. Pas in juni was er een kleine opleving met prijzen van €150 of net daarboven.

Lagere graanprijs dan vorig jaar

Al met al heeft het graanseizoen dit jaar lagere prijzen opgebracht dan het voorgaande graanjaar. Oogst 2014 kende een veel slechtere start, maar leverde op de graanbeurs in Groningen nog een gemiddelde prijs op van bijna €165 per ton. Afgelopen jaar was de start weliswaar minder slecht, maar dook het gemiddelde prijsniveau op de beurs naar €156 per ton, ofwel €9 per ton minder dan in het seizoen 2014-'15.

Tarwehandel rustig naar nieuwe seizoen

De andere beurzen laten eenzelfde beeld zien. Ook de notering van EU-voertarwe in Rotterdam wijkt niet af van dit beeld, al waren de prijsschommelingen gedurende het seizoen bij EU-voertarwe wel wat groter dan op de regionale beurzen. Met nog een kleine vraag naar de oude oogst gaat de tarwehandel rustig naar het nieuwe seizoen, dat over een aantal weken gaat beginnen. Bij gerst is de invloed van aanbod uit de nieuwe oogst al merkbaar in de prijsvorming.

Prognose: rustige markt.


Of registreer je om te kunnen reageren.