Akkerbouw

Achtergrond 1377 x bekeken 1 reactie

'Grote voorraden bepérken ruimte voor prijsstijging graan en soja'

De hoop van graan- en sojatelers op een verdere prijsstijging voor de oogsten van dit jaar, kan wel eens ijdel zijn. Dat stellen analisten van de Duitse Commerzbank.

De marktanalisten constateren dat de prijzen de laatste weken fors zijn gestegen. De wereld produceert bij een aantal agrarische grondstoffen volgend seizoen minder dan dat de wereld nodig heeft. Vooral bij suiker en sojabonen blijft de productie achter bij het verbruik.

Grote voorraden door overvloedige oogsten

De Commerzbank wijst echter naar de grote voorraden die zijn ontstaan de laatste jaren door overvloedige oogsten, meldt de site Agrimoney. "Die grote voorraden beperken de ruimte voor grote prijsstijgingen."

De forse prijsstijging bij sojabonen trekt speculanten aan die long-posities innemen, waarbij ze winst boeken bij de verkoop als de prijzen zijn gestegen, stelt de bank. "Maar de lust tot kopen lijkt wat overtrokken. De prijsstijging bij sojabonen lijkt tot nu toe gebaseerd op de realiteit, maar er is geen marktpotentie voor een verdere prijsstijging."

De analisten komen tot dezelfde conclusie voor tarwe. De grote voorraden beperken de ruimte voor een prijsstijging.

Eén reactie

  • jan hospers

    Ik zie ook erg veel gerstevergelings ziekte. dat kan de opbrengst ook behoorlijk drukken

Of registreer je om te kunnen reageren.