Akkerbouw

Achtergrond 1780 x bekeken

Flauw einde afzetseizoen uien

Met de omschrijving 'flauw' geeft de noteringscommissie in Emmeloord de marktstemming in de uien weer. Dat is een mooie samenvatting van de handel in het restant van de oude oogst, naar schatting nog wel 50.000 ton groot. De tarrapercentages schieten omhoog, veel uien gaan naar Polen.

Wie nu nog uien heeft liggen, heeft vele boten gemist of verkeerd gegokt. Waar de afgelopen jaren een opleving het seizoenseinde opfleurde, blijft deze nu uit. De prijs blijft hangen op €9 tot €11 voor de fijne en €10 tot €12 voor de grove uien. Daar kunnen de meeste telers niet voor telen en bewaren.

Eerste plantuien deze week gerooid

De eerste plantuien komen deze week van het land, daar is het vizier van de handel nu op gericht. Er klinken prijzen van €11.000 per hectare betaald, wat neerkomt op een nette €20 tot €22 per 100 kilo. De oogst is goed en het areaal plantuien is zeker niet gestegen, wat veelbelovend is voor de prijsvorming. Het afzetgebied beperkt zich immers tot Europa, waardoor overproductie op de loer ligt in dit segment. Dat kan de markt verpesten, wat ook weer effect heeft op het afzetseizoen van zaaiuien.

Noodweer

In de Nederlandse zaaiuienproductie lijkt de areaalgroei teniet te wordt gedaan door uitval als gevolg van noodweer. Het effect op de kwaliteit is even afwachten. In deze warme, vochtige omstandigheden is het oppassen geblazen met schimmelziekten.

Prognose: aanhoudend flauwe markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.