<em>Foto: Twan Wiermans</em> AkkerbouwAchtergrond

FAO: weinig kans op prijsstijging graan

De kans dat graanprijzen stabiel blijven is groter dan de kans dat graan duurder wordt. Bij oliehoudende zaden is dat juist andersom, meldt wereldvoedselorganisatie FAO.

Dat meldt FAO in de Food Outlook, die twee keer per jaar verschijnt. Voedsel is goedkoper dan een jaar geleden, stelt FAO. De wereldbevolking zal dit jaar ongeveer 986 miljard dollar (€881 miljoen) uitgeven aan voedsel. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de wereldwijde voedseluitgaven onder de 1 biljoen dollar uitkomt.

Tarwe en mais wel duurder, graanprijs stijgt niet

De FAO verwacht namelijk dat de graanprijzen niet gaan stijgen, ondanks dat tarwe en mais recent duurder werden. De graanprijzen blijven hoogstens stabiel. De FAO verwijst naar de goede oogsten die in het nieuwe seizoen 2016-’17 worden verwacht en de grote voorraden die de laatste jaren wereldwijd zijn opgebouwd. De wereld produceert in het nieuwe seizoen 2.543 miljoen ton graan. Dat is maar 0,7% onder de recordoogst van dit seizoen. De wereld heeft aan het eind van 2016-’17 maar liefst 642 miljoen ton graan op voorraad. Dat is nog geen 2 miljoen ton onder het record van een aantal jaren geleden. Met de graanvoorraad kan de wereld 25% van het verbruik van 2.546 miljoen ton dekken.

Weer meer tarwe geproduceerd

Bij tarwe valt de productie voor het vierde achtereenvolgende jaar hoger uit dan de wereld nodig heeft. Daardoor groeien de tarwevoorraden naar de grootste in 15 jaar. Tarwe wordt voor gebruik als veevoer steeds meer ingeruild voor mais, stelt FAO in het rapport. Dat gebeurt vooral in China, nu de overheid de gigantische voorraden afbouwt en op de markt brengt.

Minder oliezaden, hogere prijs

Bij oliezaden verwacht de FAO een tegengestelde trend. Zuid-Amerika oogst minder sojabonen door een slecht groeiseizoen. De landen in Zuidoost-Azië produceren minder palmolie door droogte. De wereldwijde productie van palmolie daalt in 2016 voor het eerst in 18 jaar, stelt de FAO. Hierdoor is de kans groot dat oliezaden duurder worden.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin