Akkerbouw

Achtergrond 2526 x bekeken laatste update:8 jun 2016

Doré start op 79 cent per kilo

De eerste Doré's zijn op de Alvantho-veiling genoteerd op 60 tot 79 cent per kilo. De veiling voor tafelaardappelen is dinsdag 7 juni van start gegaan op een vergelijkbaar prijsniveau met het buitenland. Na de eerste prijszetting op de klok, net onder 80 cent per kilo, stapte de handel vlot in en bleef de prijs redelijk op niveau.

"Het begin van dit seizoen is goed", geeft veilingdirecteur David Hage aan. "We hopen op goed weer op Tholen, zodat de telers elke dag het land op kunnen. Met gunstig weer en een constante aanvoer kunnen we een mooi seizoen krijgen."

De eerste notering voor Doré is vergelijkbaar met de prijs van de huidige importaardappelen, waardoor er een acceptabel prijsniveau is neergezet, geven verschillende telers aan. Voor Doré importaardappelen werd afgelopen week 80 cent per kilo betaald. Doré noteerde in seizoen 2013 voor het laatst hoger op de eerste veilingdag. Het prijsniveau ligt dit jaar ruim 10 cent per kilo hoger vergeleken met vorig jaar, toen werd er tussen 60 en 66 cent per kilo genoteerd.

Frieslander deed 55 tot 72 cent, Eigenheimer 1,05 tot 1,10 cent, Bildtstar 95 cent en Première 65 tot 70 cent.

Aanvoer hoger dan verwacht

De aanvoer is op de eerste veilingdag hoger dan verwacht met 113 ton. De verwachte aanvoer was zo'n 85 ton. Er is 9 ton meer aangevoerd dan een jaar eerder. Het belangrijkste ras is nog steeds Doré. Maar de vraag verschuift de laatste jaren naar Frieslander, doordat dit ras vaster is en minder snel uit elkaar valt tijdens het koken als een Doré.

Doré start op 79 cent per kilo

De laatste jaren wordt er meer marktgericht geteeld. Desondanks zijn er dit jaar minder Frieslanders gepoot. Dat komt doordat er dit seizoen meer afkeuringen waren en er meer in de voorverkoop voor export zijn weggegaan, waardoor het areaal Frieslander kleiner is.

Kwaliteit geveilde aardappelen goed

De kwaliteit van de aardappelen die vandaag zijn geveild is goed. Al zit er veel grond aan de partijen, omdat het nat weer is geweest. De vroege aardappelen uit de kist zijn niet geschikt om te wassen, waardoor de extra grond de prijs ietwat drukt. Daarnaast zijn de knolaanslagen dit seizoen hoger, met meer fijne aardappelen als gevolg, aan het begin van het seizoen.

Voordat de veilingklok ging draaien sprak de handel een prijsverwachting uit tussen 80 en 90 cent per kilo. Met een kleine 80 cent op de klok gaat de handel tevreden naar huis. Groenten- en fruitinkoper Hein van de Gevel gaat met een tevreden gevoel naar huis. "Mijn verwachting voor de veiling was dat Doré op 85 cent per kilo uitkwam, zodat ik na aftrek van de veilingkosten en transport op ongeveer €1 per kilo zou uitkomen", zegt Van de Gevel uit Berkel-Enschot.

Of registreer je om te kunnen reageren.