Akkerbouw

Achtergrond 948 x bekeken

Britse akkerbouwer voor Brexit

Een Brits vertrek uit de EU verdeeld het Verenigd Koninkrijk. Akkerbouwer Edward Pritchard vertelt waarom hij voor een Brexit is.

Volgens een peiling van Mail on Sunday zegt 45% van de Britten in de EU te willen blijven, terwijl 42% liever een vertrek ziet. In een poll van The Sunday Times zijn 43% voor een vertrek uit de EU, terwijl 44% een voorkeur heeft voor blijven. Een nipte voorsprong dus voor de blijvers. Polls enkele dagen eerder, van voor de moord op politica en fervent EU-voorstander Jo Cox, toonden echter een lichte voorsprong voor een Brexit.

Veel baat bij lidmaatschap EU

De Britse agrarische sector heeft veel baat bij een lidmaatschap aan de EU, vanwege de vele export naar de EU en de ontvangsten van subsidies uit Brussel. Circa 65% van alle Britse agrarische producten wordt naar andere EU-landen geëxporteerd. Aan GLB –subsidies maakt Brussel jaarlijks zo'n €3 miljard tot €4 miljard over aan de Britten.

Toch is de stemverhouding van de Britse boeren gelijk aan die van de rest van de bevolking. Uit een poll van het Britse zusterblad van Boerderij, Farmers Weekly, blijkt dat 55% van de agrarische ondernemers een Brexit wel ziet zitten. Uit een poll van boerenorganisatie NFU zou 58% voor uittreding zijn. Maar deze laatste twee peilingen waren van voor de moord op Jo Cox.

Boerderij vroeg op het Britse graanevenement Cereals Edward Pritchard, een willekeurige akkerbouwer op het evenement, wat hij ging stemmen. Pritchard heeft een akkerbouwbedrijf in Lincolnshire van 300 hectare, met wintertarwe, wintergerst en koolzaad.

Edward Pritchard</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Edward Pritchard

Foto: Henk Riswick

Stemt u voor of tegen een Brexit?

"Ik stem voor. We moeten uit de Europese Unie."

Waarom?

"Door de toetreding van nieuwe landen is de EU te groot en te log geworden. Te bureaucratisch. Elke vorm van samenwerking heeft een tijdspanne. De EU in zijn huidige vorm heeft zijn langste tijd gehad. Het Verenigd Koninkrijk is een sterke natiestaat, die zich prima alleen kan redden. Brussel hoeft ons niet te dicteren. Het kon zo niet doorgaan. Kijk bijvoorbeeld naar immigratie. Het mag toch niet zo zijn dat andere landen, zoals Duitsland, ons in de vorm van een EU-dictaat vanuit Brussel opdraagt dat wij meer immigranten zouden moeten opnemen? Dat bepalen we zelf."

Een EU met vrij verkeer van goederen en diensten geeft Groot-Brittannië ook veel voordelen. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, worden Britse producten duurder vanwege importheffingen en verliest u uw GLB-subsidies. Bent u daar niet bang voor?

"Ik denk dat dat geleidelijk zal gaan. Er zullen wel nationale subsidies voor in de plaats komen, denk ik."

Een vertrek zal de landbouwer in ieder geval meer raken dan de gemiddelde burger.

"Dat zal. Op korte termijn zal het ons financieel wel wat pijn dopen, maar op langere termijn zal het beter gaan. In mijn afweging stel ik de algemene belangen even boven mijn persoonlijke. Ik heb gewoon genoeg van die betutteling en bureaucratie uit Brussel. Het is tijd voor verandering."

Lees ook waarom een Noord-Ierse schapenboer juist in de EU wil blijven

Of registreer je om te kunnen reageren.