Akkerbouw

Achtergrond 1097 x bekeken

Beursnoteringen stijgen ook

De fysieke markten noteren fors hoger voor graan en sojabonen. De termijnmarkten maken na de forse prijsstijgingen van vorige week een voorzichtige pas op de plaats.

De prijsstijgingen zijn behoorlijk groot. De beurs in Groningen noteert deze week €4 hoger voor tarwe op €152. Goes doet €5 bij de tarweprijs op. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verhoogt de notering voor EU-voertarwe zelfs met €7,50 naar €169. Ook op de wereldmarkt stijgen de prijzen. De International Grains Council verhoogt de prijsindexen voor tarwe, mais en sojabonen. Die voor tarwe staat met 173 punten op de hoogste stand in 7 maanden. De maisindex (208) is de hoogste in bijna 2 jaar. De index voor sojabonen (226) is het hoogst in 19 maanden.

Veel regen

Het groeiseizoen verloopt op veel plaatsen in de wereld niet best voor het gewas. Het heeft erg veel geregend in Europa, Argentinië en het zuiden van de VS, waar de oogst van wintertarwe is begonnen. Het was droog in Brazilië en is het nog steeds in Afrika. Dit dreef de prijzen de laatste twee weken omhoog op de termijnmarkten. De fysieke markten volgen.

De grote vraag is hoe bestendig de prijsstijgingen zijn. Veel speculanten op de termijnmarkten maken gebruik van automatische koop- en verkoopprogramma's, die reageren op prijsbewegingen zonder dat de computer rekening houdt met de marktsituatie of het groeiseizoen. Dat kan luchtbellen veroorzaken in de noteringen. Als de weersomstandigheden zo extreem blijven als de laatste twee weken, dan is een prijsdaling onwaarschijnlijk. Als het weer stabiliseert, kan het feest voor de graantelers zo weer voorbij zijn. Want de wereld heeft grote voorraden opgebouwd na de grote oogsten van de voorgaande seizoenen.

Prognose: graanmarkt is vast


Of registreer je om te kunnen reageren.