Akkerbouw

Achtergrond 1837 x bekeken 2 reacties

Tarweprijs blijft op laag niveau

Gunstige oogstomstandigheden en een hogere oogstprognose van de FAO zorgen voor extra druk op de internationale tarweprijzen. Maisprijzen dalen, ondanks negatieve oogstprognoses door droogte in Brazilië.

De internationale noteringen stonden afgelopen week ietwat onder druk. De oogstvooruitzichten zijn goed. VN-wereldvoedselorganisatie FAO verhoogde vorige week de beschikbaarheid van tarwe voor het komende seizoen 2016/'17. De FAO gaat er nu van uit dat de wereld 717 miljoen ton tarwe oogst. Dat is 4 miljoen ton meer dan in de vorige prognose van april. Hierdoor daalden de tarweprijzen licht op het toch al lage prijsniveau.

Extreme droogte in Afrika

Op de termijnmarkt in Chicago daalde tarweprijs voor het julicontract met 5,1% ten opzichte van de voorgaande week. Dat is de sterkste wekelijkse daling sinds medio november 2015.

Hoewel de oogstvooruitzichten ook in de Europese Unie en de landen rond de Zwarte Zee gunstig zijn, zorgt de vele neerslag in Argentinië voor een lagere oogst. Extreme droogte zorgt in verscheidene Afrikaanse landen voor lagere opbrengsten; wat een malaise is voor de lokale bevolking.

Minder tarweverkoop door stijgende euro

De koers van de euro steeg afgelopen week, waardoor Europese exporteurs minder tarwe konden verkopen. Daarnaast was het door Hemelvaartsdag relatief rustig op de Europese markten.

De negatieve stemming in Chicago trok de Parijse termijnnotering voor tarwe ietwat omlaag. De prijsindex van de IGC voor tarwe daalde met 0,6 procent vergeleken met een week eerder op vrijdag naar 165 punten. Dat is 16 punten lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is het laagste niveau in ruim 5 jaar.

De maisprijzen blijven dalen sinds eind april, ondanks de lager uitvallende oogstprognoses voor mais in Brazilië. Ook in Afrika is de productie lager dan gebruikelijk door droogte.

Goed groeiseizoen

Op de termijnmarkt in Chicago daalde maisprijs voor het julicontract met 3,7% ten opzichte van de voorgaande week. De Europese markten kenden een lichtere daling voor mais, gezien het goede groeiseizoen. Vergeleken met een week eerder daalde de maisprijsindex van de IGC met 1,6% naar 185 punten. Dat is 8 punten boven het niveau van vorig jaar.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Als je de maisprijsindex ziet in dit artikel zou ik een andere tekst geschreven hebben: Maisprijs vliegt omhoog en blijft hoog staan.Nu staat er: De maisprijzen blijven dalen sinds eind april. Lachwekkend. Welk doel heeft boerderij hiermee?

  • info36

    De prijzen blijvend laag schrijven. Is goed voor de voerprijs?
    En goede groeiseizoen?

Of registreer je om te kunnen reageren.