Akkerbouw

Achtergrond 1567 x bekeken

Suikerprijs zit in de lift

De notering van het eerstaflopende suikercontract (augustus 2016) sloot vrijdag op de termijnmarkt in Londen op $467,40 per ton witsuiker.

Dat is de hoogste prijs voor een eerstaflopende contract sinds juli 2014. De suikerprijs zit in de lift doordat de Braziliaanse reaal duurder is geworden. Bovendien verhogen analistenbureaus voortdurend de te verwachte tekorten voor dit seizoen 2015/2016. De meeste houden het erop dat het verbruik zo'n 4 miljoen tot 5 miljoen ton hoger uitvalt dan de productie. Maar enkele bureaus gaan zelfs uit van een tekort van meer dan 10 miljoen ton. Dat is een behoorlijk gat bij een totale productie van ruim 175 miljoen ton.

Suikerconsumptie neemt toe

Daar komt bij dat de consumptie van suiker in de wereld de komende jaren blijft stijgen, naar verwachting met zo'n 1,5% per jaar. Dat is 0,5% lager dan eerdere aannames. Dat komt omdat de goedkope aardolie de productie van ethanol uit suiker minder rendabel maakt. Bovendien worstelt de wereld nog steeds met economische tegenwind, waardoor minder grondstoffen nodig zijn. Ook speelt de discussie in hoeverre geraffineerde suiker nadelig is voor de volksgezondheid. Sommige lidstaten in de EU hebben een heffing op frisdranken, die veel suiker bevatten.

De Rabobank schat het tekort voor dit seizoen op 6,8 miljoen ton en gaat ook voor 2016/2017 er vanuit dat het verbruik hoger uitvalt dan de productie. De bank verwacht dan ook een verdere lichte stijging van de suikerprijs. Ondanks dat Brazilië is gestart met de oogst van suikerriet en dat Brazilië is beland in een politiek moeras vanwege de afzettingsprocedure tegen de president, wordt een recordoogst verwacht. Die procedure zal ongetwijfeld op termijn de waarde van de reaal onder druk zetten en dat heeft gewoonlijk een drukkend effect op de suikerprijs.

Prognose: suikerprijs stijgt licht.


Of registreer je om te kunnen reageren.