Akkerbouw

Achtergrond 1136 x bekeken

Soja trekker op graanmarkt

De graanmarkt lijkt op een kalme zee met af en toe een zuchtje wind. Er gebeurt weinig en de prijsbewegingen zijn minimaal.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert voor voertarwe €158 per ton. Dat is weliswaar de hoogste notering in 4 maanden, maar in die periode bewoog de tarweprijs zich tussen €149 en €158. Dat is een kleine bandbreedte voor een markt die in andere jaren hoge pieken en diepe dalen kende. Het geeft aan dat de markt ervan uit gaat dat er genoeg voorhanden is voor de rest van het seizoen en dat er geen grote veranderingen worden verwacht voor het nieuwe seizoen.

Bij mais zie je hetzelfde. RVO.nl noteert nu €177,50 per ton mais. Dat is de hoogste notering in 10 maanden, maar hier bedraagt de bandbreedte in die periode ook maar €20. 2 seizoenen geleden bedroeg die spreiding €46 en het seizoen daar voor zelfs €64.

Geen grote tegenvallers in graanteelt wereldwijd

Het is zo kalm op de graanmarkt omdat nergens in de wereld grote tegenvallers zijn. Het is weliswaar kletsnat in Argentinië en droog in Brazilië en Zuidoost-Azië, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de uitstekende hectareopbrengsten die worden verwacht in grote productiegebieden als de VS, de EU, Australië en de landen rond de Zwarte Zee. Daar komt bij dat Argentinië volop tarwe en mais gaat exporteren nu de heffingen zijn afgeschaft.

De prijsrally bij sojabonen houdt de graanprijzen op peil. Sojabonen werden sinds begin maart 25 procent duurder op de wereldmarkt. Zolang soja dit niveau kan vasthouden, blijft de graanmarkt stabiel.

Weersomstandigheden en voorraden

Een onvoorspelbare factor is niet alleen het weer. Er ligt nog veel tarwe op voorraad bij de handel en bij telers in Europa. Die silo's moeten straks leeg zijn en dat kan vlak voor de oogst extra prijsdruk veroorzaken. Maar een al te grote val wordt voorkomen doordat de tarwe export vanuit de EU loopt als een trein dankzij de goedkope euro.

Prognose: graanmarkt is stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.