Akkerbouw

Achtergrond 1029 x bekeken

Kwaliteit uien remt afzet verre bestemmingen

Het is relatief rustig op de uienmarkt. De handel is een beetje zenuwachtig, omdat er toch wel kwaliteitsproblemen zijn. Veel partijen uien zijn versleten en kale uien komen ook veel voor. Er zijn minder transacties gedaan vergeleken met de voorgaande week.

De vraag is stabiel en komt vanuit verschillende hoeken. Voornamelijk Oost-Europa neemt uien af en er gaan kleine volumes naar Brazilië. Sorteerders zijn voorzichtig met afzet naar verre bestemmingen als Brazilië, omdat de uien dan lang onderweg zijn. Ze willen het risico niet nemen dat de partijen niet in goede staat aankomen.

Het weekexportvolume ligt deze week naar schatting tussen 13.000 en 15.000 ton, wat betekent dat er nog redelijk moet worden doorgewerkt om dit seizoen door de voorraad heen te komen.

Concurrentie vanuit Spanje

Deze tijd van het jaar wordt Spanje steeds concurrerender met hun nieuwe oogst, waardoor de afzetmogelijkheden ietwat meer onder druk komen te staan.

De beurs in Emmeloord noteert deze week stabiel. Ook de baalprijzen blijven onveranderd, zowel voor grof als de middelmaat. Voor de grove uien ligt deze op €24 tot €25 per 100 kilo. De baalprijs van de middelmaat zit deze week op €20 en €21 per 100 kilo.

Prognose: rustige stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.