<em>Foto: Erik Nagelhoud</em> AkkerbouwAchtergrond

Koprot uien preciezer te lijf met module

Ervaringsdeskundigen zijn positief kritisch over de koprotadviesmodule die Agrifirm Plant en Dacom samen hebben ontwikkeld. De module wordt na drie jaar toetsing in de praktijk geleidelijk ingevoerd in de markt.

Na het heftige koprotseizoen 2012-2013 hebben bedrijven in de uiensector en het Platform Uien­telers de schouders gezet onder de aanpak van het koprotprobleem. Sindsdien is de sector kennistechnisch een heel stuk verder. Zo wees onderzoeksinstituut PPO na meerjarig onderzoek bestrijdingsmiddelen aan met de beste nevenwerking tegen koprot. Die middelen zijn echter duur, hebben vaak een beperkte werkingsduur en een beperkt aantal toepassingen. Daarom is het spuitmoment zo belangrijk.

Inzicht in infectierisico

De koprotmodule geeft inzicht in het infectierisico van koprot in uien op regionaal niveau en geeft bestrijdingsadvies (middelenkeuze en spuitschema) op basis van weersvoorspelling, teeltregistratie en gewasontwikkeling.

Beschikking over app

Erik Nagelhoud, teeltspecialist bij Agrifirm Plant, is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van de koprotmodule. “Door de module hebben we meer inzicht gekregen in de ziekte en daar onze advisering op aangepast”, zegt hij. “Voor de teler geeft het model handvatten om het juiste spuitmoment te kiezen. Een sporenvanger zou een mooie aanvulling zijn; zolang er geen sporen van de ziekte in de lucht zijn, is gewasbescherming niet nodig. En het zou mooi zijn als telers beschikking krijgen over een app met het model en een koppeling aan perceel, weerstation, bespuitingen en gewasontwikkeling.”

‘Voorspelling nog niet waterdicht’

Jaap de Zeeuw, akkerbouwer in Emmeloord met 70 hectare uien, gebruikt de module al drie jaar. “Deze module is een stap in de goede richting, hoewel de voorspelling nog niet waterdicht is”, vindt hij. “Het blijft een beetje gokken hoe je het moet doen. Sinds ik de module gebruik, is koprot in mijn uien niet meer voorgekomen.”

‘Nog niet betrouwbaar genoeg’

“De koprotadviesmodule is een goede ontwikkeling, maar nog niet betrouwbaar genoeg”, zegt Paul Hooijman, manager akkerbouw bij adviesbureau Delphy. “Het blijft moeilijk om een goed advies te geven, omdat de concentratie van sporen in de lucht onbekend is.”

Guus Bergmans, productadviseur akkerbouw bij middelenfabrikant BASF, geeft aan dat het bedrijf de module in de koprotproeven op diverse locaties in Nederland gebruikt. “Eigenlijk vooral om te analyseren wat in het seizoen heeft gespeeld. Daarvoor is de module het geschiktst, want de weersvoorspelling is soms zo veranderlijk dat je niet snel genoeg kunt reageren.”

De online module is via Dacom en Agrifirm Plant te raadplegen; op den duur komt hij vrij op de markt. Een app is in ontwikkeling. Hij kost ongeveer €200 per jaar.

Beheer
WP Admin