<em>Foto: ANP</em> AkkerbouwAchtergrond

ADM en Bunge weigeren GMO-soja

De Amerikaanse graanhandelsbedrijven ADM en Bunge weigeren een GMO-sojavariëteit van Monsanto te verhandelen. De variëteit Roundup Ready 2 Xtend is niet toegelaten in de EU. ADM en Bunge vrezen problemen bij de export naar de EU.

Beide bedrijven herinneren zich maar al te goed wat zich anderhalf jaar geleden afspeelde. China stuurde in november 2014 graanschepen uit de VS terug uit vrees dat het graan vermengd zou kunnen zijn met de maisvariëteit Agrisure Viptera of MIR 162. Deze GMO-mais van Syngenta was sinds 2010 toegelaten in de VS, maar niet in China.

Meer dan $1 miljard schade

De annulering was een grote kostenpost voor de Amerikaanse handelsbedrijven. Zeker 760 exporteurs en graantelers zijn een proces begonnen tegen Syngenta. Ze vinden dat Syngenta zich onverantwoordelijk gedroeg door mais te verkopen, voordat een grote afzetmarkt een importtoelating had verschaft. De Amerikaanse associatie voor de graan- en voersector (NGFA) schat de schade op meer dan $1 miljard.

Niet geaccepteerd door belangrijkste importeurs

Met dit in het achterhoofd weigeren ADM en Bunge de Monsanto-soja te ontvangen, zolang de EU en andere belangrijke afzetmarkten de GMO-soja niet accepteren. ADM-woordvoerster Jackie Anderson zegt tegen persbureau Bloomberg dat het concern dit besloot na vragen van sojatelers. “De grootschalige teelt van variëteiten die niet zijn geaccepteerd door onze belangrijkste importeurs, kan grote schade toebrengen aan de gehele landbouwketen.”

EU-toelating verwacht voordat oogst begint

Brancheorganisaties in de graan- en voersector (NGFA, NAEGA en NOPA) stuurden Monsanto vorige week een brief. Ze vragen Monsanto welke maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de sojavariëteit vermengd raakt met andere sojabonen.

Monsanto meldt aan Bloomberg dat het concern de EU-toelating verwacht voordat de Amerikaanse oogst van start gaat. Dan is er geen probleem.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin