Akkerbouw

Achtergrond 1471 x bekeken

Uienmarkt in mineurstemming

De uienprijzen zijn deze week verder aan het dalen. Telers wilden begin van de week nog niet zo makkelijk verkopen.

Toch steeg het aanbod afgelopen dinsdag flink na de bekendmaking van de dalende noteringen op de telersbeurs in Goes. Voor grove uien zijn er begin van de week nog wat transacties gedaan op €18 en €18,50 per 100 kilo. Maar de afgelopen dagen zijn er geen gedane transacties geweest, doordat er niet meer gekocht wordt. Sorteerders hebben nog wel wat werkvoorraad liggen, waardoor deze nu eerst wordt weggewerkt.

Nauwelijks uien naar Brazilië

De vraag naar uien is wat meer afgezwakt; mede doordat de prijzen dalen stellen de afnemers zich ietwat meer afwachtend op. Zowel bij koper als verkoper lijkt het vertrouwen minder te zijn.

Brazilië is ondertussen vrijwel geheel afgehaakt als afnemer. Het lijkt er zelfs op dat het land voor dit seizoen klaar is, mede doordat de zwakke Braziliaanse reaal het inkopen van uien relatief duur maakt. De exportfocus ligt deze week op de landen binnen de Europese Unie.

Ook baalprijzen omlaag

Naast de dalende noteringen zakken de baalprijzen deze week ook. Voor grove uien ligt de baalprijs zo'n 2 euro lager tussen €21 en €23. Voor de middelmaat blijft de baalprijs schommelen rond €19 tot €21.

Prognose: dalende prijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.