Akkerbouw

Achtergrond 1908 x bekeken

Prijsverwachting bloemkool lijkt gunstig

De prijsverwachting voor late winterbloemkool en de eerste potbloemkool is positief. In landen als Spanje en in Frankrijk neemt de productie hard af.

In eigen land gaat de - beperkte - aanvoer van winterbloemkool nog zo'n 14 dagen door, waarna het wachten is op de eerste potbloemkool vanaf 15–20 mei.

Door het warme winterweer zijn de vroegste winterbloemkoolrassen te snel overgegaan naar de koolaanleg, resulterend in een matige kwaliteit. Pas sinds anderhalve week worden verantwoorde oogstpercentages gehaald, en zijn de kwaliteit en maatsortering op een aanvaardbaar niveau. Daar hoort nu een prijs bij van zo'n €1,15 voor de 6'en en zo'n 70 cent voor de 8'en. Voor volgende week wordt verwacht dat de aanvoer wel wat kleiner zal zijn, het ligt voor de hand dat dat gunstig is voor de prijsvorming.

Oogst Spanje en Frankrijk ligt voor op planning

In de belangrijkste aanvoerlanden in deze periode ligt de oogst ver voor op de planning. Spanje, belangrijk voor veel supermarkten in Nederland, zou ongeveer 3 weken voor liggen en nagenoeg 'leeg' zijn. Voor de Franse bloemkool zou die voorsprong nog wat groter zijn. Bij de meeste supermarkten ligt bloemkool in het winkelschap voor stuksprijzen vanaf €1,50.

Of registreer je om te kunnen reageren.