Akkerbouw

Achtergrond 1445 x bekeken

Prijsdruk op uien door minder afzet

De vraag op de uienmarkt trekt niet echt aan, daardoor is de stemming flauw. Verwerkers en sorteerders werken eerst hun eigen voorraad weg als een schip geladen moet worden.

De kwaliteit van de aangeboden uien is matig, doordat er hier en daar toch wat schimmel in de partijen zit. In de beursnoteringen is dat terug te zien, waardoor de noteringen deze week iets dalen. Voor goede grove partijen uien met weinig tarra wordt nog wel €20 per 100 kilo betaald.

Minder exportbestemmingen

De exportvolumes zakken deze week ietwat weg, doordat een aantal bestemmingen wegvalt. Brazilië is bijna niet meer aan de markt, waarmee toch een belangrijke kartrekker verdwijnt. Israël heeft het gros afgenomen en valt ook deze periode weg qua afnamevolume. Hierdoor kijken exporteurs wat meer naar landen in Oost-Europa, want de importuien uit Nieuw-Zeeland blijven komen en Spanje begint binnenkort ook met de nieuwe oogst.

Baalprijs onder druk

De baalprijzen staan deze week iets onder druk. Voor grove uien is de baalprijs €23 tot €25, afzet in het Verenigd Koninkrijk. Voor de middelmaat is de baalprijs deze week €21 à €22. Goede partijen in de middelmaat gaan naar Tsjechië of Duitsland voor €24 tot €25, maar daar gaan geen grote volumes heen.

Prognose: flauwe stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.