Mees de Lint<br /><em>Foto's: Peter Roek </em> AkkerbouwAchtergrond

Hete pepersaus tegen ganzenvraat

Akkerbouwer Mees de Lint in het Brabantse Dinteloord spuit pikante kruidensaus op zijn wintertarwe om ganzenvraat en op zijn bieten tegen hazenvraat tegen te gaan.

Akkerbouwer Mees de Lint boert vlak aan het Volkerak-Zoommeer, een broedplaats van 460 hectare vol met ganzen. Ganzenvraat in landbouwgewassen is er schering en inslag. Op allerlei manieren pogen de akkerbouwers de vogels van hun percelen te verjagen.

Welke middelen past u toe?

,,Ik heb onder andere pionnen met reflecterende banden in mijn tarwe geplaatst. Met een laserpen schijn ik dan rond, waardoor het licht verschillende kanten op kaatst. Daar schrikken ganzen van. Verder heb ik vlaggetjes, knipperende lampen en een adaptief gaskanon, dat op onregelmatige momenten een knal geeft. Toch blijkt dat niet effectief genoeg. Sinds enkele jaren bespuit ik mijn tarwe en bieten met hot sauce.”

Hot sauce? Bedoelt u tabasco?

,,Nee. Vergeleken met mijn hot sauce is tabasco maar een milde saus. Het is een rode pepersaus uit het midden oosten, scherper dan tabasco en sambal. Dat werkt goed. De ganzen en hazen vinden het vies. Ik heb zelfs een foto van een haas die een hap van mijn bieten neemt, en van schrik een halve meter de lucht in sprong. Die laat het in het vervolg wel van mijn gewassen te snoepen.”

Hoe kwam u erbij hete pepersaus op uw gewassen te spuiten?

,,Jaren geleden teelde ik nog stamslabonen, zo’n 16 hectare. Ik ging eens een weekend weg, en was vergeten de vlaggetjes en lichten in het perceel te plaatsen. Zondagavond kwam ik terug, en was het gehele perceel echt compleet weggevreten door de ganzen. De gewasbeschermingshandel adviseerde me toen tabasco over het gewas te spuiten. De scherpe smaak maakt het gewas onaantrekkelijk voor de ganzen.”

Mees de Lint vult de spuit met hete saus.

Mees de Lint vult de spuit met hete saus.

“De kleine flesjes in de supermarkten waren echter al snel uitverkocht. Op internet zocht ik naar een alternatief, en stuitte op een rode pepersaus uit Saoedi Arabië, gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten zoals rode pepers, Arabische gom en suikerriet en geproduceerd door een iso-gecertificeerd bedrijf. Ik heb een pallet met 5 liter jerrycans saus uit Saoedi-Arabië geïmporteerd.”

“De saus is niet schadelijk voor het gewas, je moet het alleen niet in de felle zon spuiten. Dan kan het brandvlekken geven op het blad. De saus is niet regenvast. Ik heb het wel eens gecombineerd met een hechter, maar na één bui regen is het effect weg.”

Wat kost het?

,,Ik gebruik 0,5 liter saus per hectare. Dat kost me per spuitbeurt ongeveer €5 per hectare.”

Heeft u het zelf wel eens geproefd?

,,Jazeker, het is een lekkere smaakmaker in Oosterse gerechten. In onze keuken staat ook een jerrycan.”

Beheer
WP Admin