Akkerbouw

Achtergrond 1957 x bekeken 1 reactie

Graanprijs blijft volgend seizoen onder druk

Wat kan de akkerbouw verwachten van het nieuwe graanseizoen 2016-'17?

Het is een belangrijke vraag voor akkerbouwers wereldwijd, omdat graan bepalend is voor de prijzen van veel andere gewassen. De vraag is nu nog moeilijk te beantwoorden, omdat het groeiseizoen net is begonnen op het noordelijk halfrond. De wereldvoedselorganisatie FAO en de International Grains Council (IGC) hebben met de kennis van nu toch een prognose gemaakt voor 2016-'17.

Minder tarwe

Het eerste wat opvalt, is dat de wereld volgens beide organisaties minder tarwe produceert. Ook het verbruik daalt, maar minder hard dan de productie. De voorraad tarwe aan het eind van seizoen (30 juni 2017) is dan ook lager dan aan het begin (1 juli 2016). De organisaties verschillen wel in de mate waarin de eindvoorraad krimpt. De FAO gaat uit van bijna 5 procent, de IGC houdt het op 1,4 procent. Hierdoor zakt de stocks-to-use-ratio, de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik. Dat is een belangrijke graadmeter voor de prijsvorming, omdat grote voorraden de prijs drukken en kleine voorraden prijsopdrijvend werken. Maar de IGC komt dan nog altijd op een stocks-to-use-ratio van 29% in het nieuwe seizoen tegen 30% dit seizoen. De enige keer dat het hoger was, betreft seizoen 2009/2010 (31%). Dat seizoen werd tarwe wereldwijd heel slecht betaald.

Productie mais neemt toe

Bij mais zijn FAO en IGC minder eensgezind. Productie en verbruik stijgen volgens beide prognoses. Maar de FAO voorziet dat de productie 10 miljoen ton achterblijft bij het verbruik. Daardoor zakt de stocks-to-use-ratio naar 20%. De IGC verwacht echter dat de productie 2 miljoen ton hòger uitkomt dan het verbruik. Daardoor groeit de voorraad, waardoor de stocks-to-use-ratio stijgt naar 21%. Volgens de IGC heeft mais nog nooit eerder zo'n hoge stocks-to-use-ratio gehad. Bij een gemiddeld groeiseizoen betekent dat een flinke druk op de maisprijs.

Nog geen effect op termijnmarkt

Op de termijnmarkten zijn deze prognoses nog niet terug te vinden in de noteringen. Zowel in Chicago als in Parijs noteren de contracten voor tarwe en mais van de nieuwe oogst hoger dan voor de oude. Het is te hopen voor de akkerbouwers dat de graanhandel de toekomst beter voorspelt dan FAO en IGC.

Eén reactie

  • info36

    Wat vooral prijdrukkend werkt zijn de continue verschijnende onzinberichten zoals deze!

Of registreer je om te kunnen reageren.