Akkerbouw

Achtergrond 1991 x bekeken

Fritesgeschikte aardappelprijzen stijgen

De verschillende beursnoteringen voor de fritesgeschikte rassen laten deze week allemaal een opwaartse beweging zien.

Vanuit het buitenland zijn dit seizoen wat minder aardappelen op lange termijn ingekocht, waardoor de vraag deze week toeneemt. De extra vraag geeft de aardappelmarkt een stimulans. Voornamelijk landen als Spanje, Oost-Europa en het Verenigd Koninkrijk kopen meer verschillende soorten aardappelen in.

Opleving termijnmarktnotering

De termijnmarktnotering in Leipzig leeft ook op door de aantrekkende export en steeg op donderdag 21 april naar €14,70 per 100 kilo. Een dag eerder sloot de notering op €14,50 per 100 kilo, wat de laagste notering sinds eind december 2015 is.

De gestegen vraag vanuit het buitenland en de stagnatie door nat weer in aanplant van de nieuwe oogst gaven de termijnmarkt een nieuwe prikkel. Overigens wordt er eind deze week hard doorgewerkt om achterstand in aanplant in te halen.

Stijging cashsettlementprijs

De cashsettlementprijs steeg deze week met 40 cent naar €14,50 per 100 kilo. De termijnmarktnotering en cashsettlementprijs liggen daarmee vrijwel op hetzelfde niveau.

Ondanks de prijsstijgingen in Nederland blijven de noteringen van de fritesgeschikte rassen in België stabiel. De stemming is vast, doordat het aanbod groter is dan de vraag.

Prognose: vaste stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.