Akkerbouw

Achtergrond 2096 x bekeken

Flinke prijsschommelingen tarwe

Internationale tarwenoteringen daalden op vrijdag, nadat de tarweprijs eerder in de week een boost kreeg door stijgende soja- en maisprijzen.

Aanvankelijk stegen de graanprijzen vorige week fors, onder invloed van de weersomstandigheden in Zuid-Amerika. De vele regen in Argentinië en juist droogte in Brazilië deden de prijzen van soja en mais flink oplopen. De tarweprijs profiteerde van deze stijgende markten en trok mee omhoog. Op donderdag kwam er een kentering in de markt, nadat de prijzen van ruwe olie stabiliseerden. Beleggers in grondstoffen trokken zich terug uit de markten. Gevolg was dat de graanprijzen op vrijdag weer flink daalden.

De afgelopen periode hebben inkopers weinig tarwe ingekocht, als gevolg van de dalende prijzen. Hoewel de voorraden bij verwerkers wat krapper zijn, wilden akkerbouwers niet verkopen bij de prijsstijgingen.

Meicontract tarwe licht gedaald

De ontwikkelingen aan de andere kant van de plas werden op de voet gevolgd door de Parijse termijnmarkten. Uiteindelijk daalde vorige week vrijdag het meicontract voor tarwe licht met 0,55% op de Parijse termijnmarkt naar €150,50 per ton vergeleken met een week eerder. Ondanks de prijsdaling stegen de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago vorige week vrijdag met 1,6% ten opzichte van de voorgaande week.

Naast de mogelijke gevolgen die de neerslag in Argentinië voor de oogst heeft, kampt het land met logistieke problemen. En de politieke onrust in Brazilië houdt aan. Desondanks blijven de oogstvooruitzichten in de grote tarwe producerende landen goed. Het tarweareaal in Argentinië kan met 25% stijgen tot 4,5 miljoen hectare. Dit als gevolg van het schrappen van de tarwe-uitvoerbelasting.

Ziektedruk door ochtendvorst

In het westen van Europa heerst wat ziektedruk door ochtendvorst in het noorden en oosten van Frankrijk. Tot dusver staat 91% van de tarwe van de grootste tarwe-exporteur van de EU er 'goed tot uitstekend' bij.

De maisprijs heeft in 2016 op Parijse termijnmarkt nog niet eerder zo hoog gestaan als medio vorige week. Ondanks de prijsdaling eind van de week, sloot de termijnmarkt op vrijdag in Parijs 1,4% hoger op €159 per ton vergeleken met een week eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.