Akkerbouw

Achtergrond 1772 x bekeken laatste update:4 apr 2016

Aardappelhandel loopt rustig door

De aardappelhandel bleef ook afgelopen week rustig doorlopen. Verwerkers draaien nog steeds op volle toeren, maar het aanbod is wat minder.

De stemming verschuift van rustig naar prijshoudend op de beurs in Emmeloord. De verschillende beursnoteringen bleven onveranderd. Ook in de noteringen van de fritesgeschikte aardappelen bij het Belgische Belgapom zat geen beweging.

De termijnmarktnotering in Leipzig steeg in de week na Pasen. Al sloot de notering op vrijdag 1 april op €15,40 per 100 kilo. Dat is hetzelfde prijsniveau als voor de Pasen. De cash settlementprijs daalde donderdag 31 maart met 10 cent naar €14,10 per 100 kilo, en ligt daarmee €1,30 per 100 kilo af van de termijnmarktnotering.

Weinig exporthandel

Op exportgebied lijkt de handel vrijwel stil te zijn gevallen. De beurs in Emmeloord noteerde vorige week niet voor exportaardappelen in verband met te weinig gedane transacties. Deze periode van het jaar valt de exportmarkt vaker stil, vorig jaar gebeurde dit medio april.

Uitzonderlijk is dat Brazilië af en toe wat consumptieaardappelen importeert. Het gaat om kleine volumes gezien het transport lang is en het weer warm bij aankomst.

Prognose: prijshoudende stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.