Jan de Gorter, medewerker van loonbedrijf Cintégro (links), bekijkt het uien zaaien in Marknesse met uienteler Hendrik Nijdam en diens zoon Henyo (achter Hendrik).<br /><em>Foto: Sytze Bakker</em> AkkerbouwAchtergrond

Teeltseizoen begint op lichtste en zwaarste grond

Met het zaaien van uien en suikerbieten is akkerbouwseizoen 2016 deze week echt begonnen. Dankzij het zonnige weer en de wind drogen percelen mooi op.

Akkerbouwers zijn gestart op de lichtste en zwaarste gronden. Volgende week is alles daartussen aan de beurt. “De weersverwachtingen zijn goed, dus telers hebben geen haast”, zegt Robbert Boon, commerciële promotor bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot, vanuit het Zuidwesten. “Veel akkerbouwers wachten liever nog een paar dagen, zodat de grond er onderin ook aan toe is.” Dat is verstandig, vindt Boon, want er zijn plekken waar het nog niet overhoudt. “Bovenop lijkt het goed, de grond valt dankzij de lichte nachtvorsten mooi. Maar als het onderin niet goed is, kun je de structuur kapot rijden.”

Seizoen iets later begonnen

Het seizoen is iets later dan normaal. De plantuien zijn zeker een week vertraagd, zegt Boon. Zijn collega Jaap Jonker ziet dat Noordelijke telers hun zware klei ook inzaaien. Door langer te wachten zullen de omstandigheden eerder verslechteren dan verbeteren. Als de grond te hard opdroogt, wordt het lastig om een goed zaaibed te maken. “Door de koude nachten doet het zaad voorlopig nog niet veel”, merkt Jonker op.

Eerste suikerbieten op kleigrond gezaaid

Op kleigronden in het Zuidwesten zijn de eerste suikerbieten gezaaid, meldt Suiker Unie. De agrarische dienst beoordeelt dat het zaaibed er op de gezaaide percelen goed uitziet. De komende dagen worden meer bieten gezaaid. Op veel percelen, zeker in het Noorden, is het echter nog te nat. Suiker Unie roept telers op om te anticiperen op eventuele muizenschade.

Beheer
WP Admin