Akkerbouw

Achtergrond 5517 x bekeken 1 reactie

Suikerprijs schiet omhoog

De suikerprijs stijgt op de termijnmarkten in Londen en New York. Dat komt vooral door droogte in Zuidoost-Azië. Grote suikerproducenten als India, Thailand en China produceren door droogte minder suiker. Bovendien is het erg nat in Brazilië.

Marktbureaus verwachten dit seizoen een groot suikertekort. De prijsstijging wordt nog een beetje geremd door de grote voorraden op de wereld.

De notering van het eerstaflopende suikercontract op de termijnmarkt in Londen (mei) sloot dinsdag boven de $463 per ton witsuiker. Dat is de hoogste prijs sinds november 2014. Het meicontract in Londen werd in 4 weken 26% duurder. Op de termijnmarkt in New York steeg de prijs voor ruwe suiker dinsdag naar het hoogste niveau in ruim een jaar.

Opmerkelijke prijsstijging dankzij droogte

De forse prijsstijging is opmerkelijk. Eind augustus vorig jaar zakte de suikerprijs in Londen naar het laagste niveau in ruim zes jaar. Maar door droogte schroeven analisten de productieverwachtingen voor landen in Zuidoost-Azië drastisch omlaag. Ook Zuid-Afrika heeft last van extreme droogte waardoor de suikerproductie keldert.

Bovendien stijgt de Braziliaanse real de laatste weken in waarde. Brazilië is verreweg de grootste producent en exporteur van suiker in de wereld. De goedkope real drukte daardoor de prijzen op de wereldmarkt, omdat daar suiker in dollars wordt afgerekend. Nu de Braziliaanse munt duurder wordt, stijgen de prijzen op de wereldmarkt.

Minder suikerriet aangeplant

Verder speelt een rol dat akkerbouwers wereldwijd minder suikerriet hebben aangeplant, vanwege de zeer lage suikerprijzen. Omdat riet een meerjarig gewas is, heeft het kleinere areaal een langdurig effect op de suikerprijs. De marktbureaus schatten dat de wereld dit seizoen 3,5 miljoen tot ruim 8 miljoen ton suiker minder produceert dan het nodig heeft. De forse afwijking komt omdat sommige marktbureaus de verwerking van suiker tot ethanol niet zien als suikerproductie.

Net aangeplante suikerriet in het Zuid-Amerikaanse El Salvador. <br /><em>Foto: ANP </em>
Net aangeplante suikerriet in het Zuid-Amerikaanse El Salvador. 
Foto: ANP

EU produceerde 5 miljoen ton minder suiker

De Europese Commissie meldt dat de EU dit seizoen ruim 14,9 miljoen ton suiker produceerde. Dat is 5 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Het bietenareaal kromp 221.000 hectare naar 1,3 miljoen hectare omdat 2,7 miljoen ton suiker moest worden doorgeschoven van vorig naar dit seizoen vanwege een enorme productie. Op basis hiervan heeft de Commissie een nieuwe suikerbalans gemaakt voor de EU.

Meeste EU-lidstaten tegen extra quotumsuiker

Wat opvalt, is dat de suikervoorraad op 30 september nog maar 2,2 weken verbruik kan overbruggen. Dit seizoen startte met een beginvoorraad voor 4,1 weken. De eindvoorraad is net zo laag als in 2013. De Commissie vroeg lidstaten daarom in het Beheerscomité Suiker of extra quotumsuiker beschikbaar moet komen. De meeste lidstaten zijn tegen omdat in hun ogen de suikerprijs nog steeds erg laag is. In 2013 lag de verkoopprijs voor witte suiker aan de voedingsmiddelenindustrie in de EU op €730 per ton. Nu is dat €429.

Eén reactie

  • Vhouder

    zou ik dan toch maar wat meer inzaaien

Of registreer je om te kunnen reageren.