Akkerbouw

Achtergrond 1030 x bekeken

Suiker duurder door droogte

Naarmate meer gegevens bekend worden over de oogst van suikerriet in Zuidoost-Azië, stijgen de suikerprijzen.

Het was erg droog in India en Thailand. Deze landen zijn na Brazilië de belangrijkste suikerproducenten in de wereld. De oogstcijfers worden daarom telkens verlaagd. Analisten verhogen daarop voortdurend het wereldwijde suikertekort dat ze verwachten. Zo ook Platts Kingsman. Die meldde vorige week dat de wereld dit seizoen 7,6 miljoen ton suiker minder produceert dan het verbruikt. In de vorige prognose was dat nog 5,1 miljoen ton. Ook andere marktbureaus en overheden verwachten een groot suikertekort dit seizoen.

Voldoende voorraad

Nu zijn de voorraden weliswaar groot door de overvloedige oogsten van voorgaande jaren, waardoor een slechte oogst kan worden opgevangen. Dat gaat bij suiker gemakkelijk omdat je het lang kunt opslaan. Maar de termijnmarkten reageren toch sterk op dergelijke berichten. De notering van het eerstaflopende suikercontract op de termijnmarkt in Londen (mei) sloot vorige week dinsdag boven de $463 per ton witsuiker. Dat is de hoogste prijs sinds november 2014. Het meicontract in Londen werd in vier weken 26% duurder. Eind augustus vorig jaar lag de suikerprijs in Londen op het laagste niveau in ruim zes jaar. Vorige week donderdag daalde de prijs weer in Londen door winstnemingen.

Dinsdag tijdens de eerstvolgende handelsdag werd suiker opnieuw duurder. Het komt niet alleen droogte in Zuidoost-Azië, ook Zuid-Afrika en China hebben last van een tekort aan neerslag. Bovendien stijgt de Braziliaanse real in waarde. Dat maakt suiker duurder op de wereldmarkt.

Prognose: suikerprijs stijgt


Of registreer je om te kunnen reageren.