Akkerbouw

Achtergrond 867 x bekeken

Sojanoteringen stijgen licht

De prijs van sojabonen stijgt licht op de internationale markten.

De dollar zette vorige week donderdag een daling in, doordat het onduidelijk is of de Amerikaanse centrale bank, Federal Reserve, wel tot een renteverhoging zal overgaan. Op maandag 21 februari is de euro 1,127 dollar waard, wat 1,5 dollarcent hoger is dan een week eerder.

Neerslag

De vele neerslag in Argentinië heeft ervoor gezorgd dat in februari een groot gedeelte van de sojateelt verloren is gegaan, hoewel de goede opbrengsten in Brazilië dit verlies meer dan goed maken.
De oogstvooruitzichten zijn goed voor de grootste sojabonen producerende landen Brazilië en Argentinië. Door de gunstige omstandigheden is de oogst zo groot dat het volgens specialisten lastig gaat worden om de sojaopbrengst in Brazilië te verwerken en te exporteren. De logistieke problemen waar Braziliaanse havens mee kampen, blijven een probleem vormen.

Amerikaanse sojaverwerkers zijn in de maand februari iets minder hard van stapel gegaan. Er werd 3,8 miljoen ton sojabonen verwerkt. In de voorgaande maand was dit nog 4,1 miljoen ton. Toch was het tempo in februari op een hoger niveau dan analisten hadden verwacht.

Koolzaadproductie

Volgens de laatste prognose is de koolzaadproductie in India voor seizoen 2015/'16 5,8 miljoen ton. Dat is een stijging van 16% ten opzichte van vorig jaar. De stijging wordt verwacht door het goede weer in de belangrijkste teeltgebieden. Afgelopen maandag steeg de koolzaadprijs op de Parijse termijnmarkt met €1,50 naar €359,25 per ton. Vergeleken met een jaar geleden ligt de huidige koolzaadprijs zo'n €12 lager.

Prognose: licht stijgende sojaprijzen.


Of registreer je om te kunnen reageren.