Akkerbouw

Achtergrond 1390 x bekeken

Koolmarkt nu nog rustig

Met kiloprijzen van zo'n 20 cent voor sluitkool in de maat 36 en 22 cent voor de wat kleinere maten, zit de huidige vergoeding net boven kostprijs.

In vergelijking met een maand geleden is er een paar cent afgegaan. De prijs voor rode kool zit rond de 50 cent voor de 36'ers.

"Er is wel handel, maar op een wat lager niveau dan enkele weken geleden. De vraag is niet zo gek groot, bij een beperkt aanbod", vat teler Siemen Bruin in Waarland samen. "Vanuit omringende landen is de vraag momenteel ook niet wild. Groot-Brittannië heeft voldoende eigen kool. Voor Frankrijk geldt hetzelfde, bovendien zetten de Belgen daar ook af." De relatieve rust volgt op een najaar, met veel vraag vanuit Oost-Europa.

Aantrekkende prijs verwacht vanaf april

Verwacht wordt dat de prijs vanaf april weer aantrekt. "Je ziet dat altijd wel, wanneer veel werkhandjes uit de schuur verdwijnen omdat die nodig zijn voor de nieuwe teelt", aldus een teeltcollega van Bruin.

Richard Kruijer van het in sluitkool gespecialiseerde verkoopkantoor Tuindersbelang reageert bevestigend. De huidige afzet richt zich vooral op specifieke maten en afwijkende verpakkingen, "De echte hausse moet nog komen; april, mei en juni zijn de echte koolmaanden. De telers houden nu nog even vast aan het huidige prijsniveau."

Prognose: rustige vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.