<em>Foto: ANP</em> AkkerbouwAchtergrond

Brussel verwacht opnieuw grote graanoogst

Brussel verwacht opnieuw een goede graanoogst. Er is weinig vorstschade. De watervoorziening is goed. En in Oost-Europa ontwikkelt het graan zich snel door warmte.

Na de voortreffelijke oogst van vorig jaar, gaat de EU opnieuw een goede graanoogst tegemoet. Dat meldt het marktbureau Mars van de Europese Commissie in de eerste prognose van de hectareopbrengsten voor dit seizoen.

Het wintergraan is over het algemeen goed uit de winter gekomen. Er is weinig vorstschade. Door de zachte winter is het graan beter ontwikkeld dan in andere jaren. En er is vrijwel nergens een tekort aan neerslag geweest in de winter, zodat de grondwatervoorraad op peil zit.

Alleen in Noordwest-Polen vorstschade

In Frankrijk loopt de wintertarwe 15 dagen voor op het gemiddelde. Ook in Duitsland komt het graan goed ontwikkeld uit de winter. Daar was vrees voor vorstschade na het koudefront in januari. Maar die schade valt mee. Alleen in Polen en dan vooral in het noordwesten is aanzienlijke vorstschade opgetreden. Marktanalisten stellen dat 10% van de wintertarwe en 25% van het winterkoolzaad verloren is gegaan.

Bovengemiddelde hectareopbrengst

Voor alle graan verwacht marktbureau Mars een bovengemiddelde hectareopbrengst, als het groeiseizoen verder normaal verloopt. Voor zachte tarwe is dan een opbrengst mogelijk van 6,0 ton per hectare. Dat is weliswaar minder dan de 6,3 ton van vorig jaar. Maar het ligt wel 2,3 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Dat geldt ook voor wintergerst. De verwachte hectareopbrengst van 5,8 ton ligt onder die van vorig jaar, maar 4,4 procent boven het 5-jaarlijks gemiddelde.

7,1 ton mais per hectare verwacht

Bij mais is de onzekerheid nog groot, omdat het gewas nog voor een groot deel moet worden gezaaid. Afgaande op een gemiddeld groeiseizoen en de ruime beschikbaarheid van water, verwacht Mars een opbrengst van gemiddeld 7,1 ton per hectare in de EU. Dat is 11% meer dan vorig jaar toen het gewas in Oost- en Zuid-Europa werd getroffen door droogte. Maar het is wel 3,2% boven het 5-jaarlijks gemiddelde.

Watervoorziening op meeste plekken EU uitstekend

Alleen in het uiterste zuidwesten van de EU, in Spanje en Portugal, is sprake van een neerslagtekort. Rond de Alpen is daarentegen te veel regen gevallen, evenals in een klein deel van de Balkan-landen. In de rest van Europa is de watervoorziening uitstekend. In Oost-Europa is het warm voor de tijd van het jaar. Daardoor groeit het gewas hard. Dat is een risico. Door de warmte komt het gewas uit de winterslaap en dat maakt het gevoelig voor nachtvorst.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin