Akkerbouw

Achtergrond 7094 x bekeken 3 reactieslaatste update:11 apr 2016

Akkerbouwer maakt grote ommekeer naar bio

Omschakelen naar biologisch is een sprong in het ongewisse die akkerbouwer Tom Peetoom met liefde maakt. "Ik hou wel van een uitdaging."

Biologische akkerbouw groeit hoofdzakelijk in Flevoland. Dit seizoen zijn er al zo’n twintig omschakelaars in de provincie. Een van hen is akkerbouwer Tom Peetoom (36). “We steken elkaar aan”, zegt hij naar aanleiding van de opmerkelijke groei van biologisch in zijn regio.

Hoe groot is de ommekeer?

"Enorm, ik ben benieuwd hoe ik ermee omga. Van vrije afzet naar – deels – contractteelt. Van alles zelf doen, naar het uit handen geven van werkzaamheden, zoals de oogst van industriegroente en desgewenst de bewaring van uien. Van één zzp’er naar een dozijn mensen voor het onkruid wieden op piekmomenten. Ook het bouwplan gaat op de schop. Van aardappelen, graan, ui en peen naar een areaal opgedeeld in zesden met vermoedelijk spinazie, peen, ui, grasklaver, erwten of bonen en nog een te kiezen gewas. Waarschijnlijk stop ik met de aardappelteelt. Het is een dure teelt met hoog risico op een misoogst door phytophthora.”

Omschakelen is een sprong in het ongewisse op basis van de vraag naar biologisch. "Als er vraag is naar gele schoenen, waarom zou je dan groene verkopen?", stelt Tom Peetoom.
Omschakelen is een sprong in het ongewisse op basis van de vraag naar biologisch. "Als er vraag is naar gele schoenen, waarom zou je dan groene verkopen?", stelt Tom Peetoom.

Vanwaar dit avontuur?

“Ik ging iets terug in areaalomvang, dus moest ik op zoek naar een andere vorm van inkomsten. De omvang van je bedrijf zit ‘m niet per se in hectares. Ik liep al jaren rond met het idee om biologisch te gaan boeren. Die plannen heb ik in een stroomversnelling gebracht. Dit is een zeer bewuste, weloverwogen keuze.”

Waarom gaat u biologisch boeren?

“Als er vraag is naar gele schoenen, waarom zou je dan groene verkopen? De vraag naar biologisch groeit al jaren, mede dankzij de fantastische marketingmogelijkheden van dit segment, het goede gevoel dat wordt gecreëerd. Daar speel ik op in. Ook past het bij mijn visie op bodemvruchtbaarheid. Mijn gevoel zegt me dat chemicaliën niet goed zijn voor het bodemleven. Organische mest, waaronder kippenmest zonder antibiotica, is supergoed voor de grond. Van kunstmest krijgt het bodemleven volgens mij net zo’n douw als van chemische bespuitingen. Ik weet zeker dat biologische akkerbouw beter is voor mijn bodem dan gangbaar.”

Akkerbouwer maakt grote ommekeer naar bio

Omschakelen brengt de nodige risico's met zich mee, zoals de kosten van de twee omschakelingsjaren, voordat de teler zijn producten biologisch mag verkopen. En biologisch vraagt om een andere manier van telen.

“Dit is een investering in de toekomst. Een misoogst behoort echter serieus tot de mogelijkheden als je een teelt nog niet in de vingers hebt. Eén mislukt gewas trek ik wel recht. Zolang maar niet alles misgaat. Het grote voordeel van de grasklaver die ik in de omschakeling vooral teel, is de lage onkruiddruk en stikstofbehoefte. Ik heb er geen werk aan en het is de beste voorvrucht die je maar kunt wensen, omdat het veel stikstof achterlaat."

Akkerbouwer maakt grote ommekeer naar bio

Peetoom rekende zijn plannen door met zijn teeltadviseur. Hoe zit het met de te verwachte saldo's?

"De kosten van gangbaar en biologisch zijn vergelijkbaar. Aan afzetzijde is met biologisch meer te verdienen. Gemiddeld zit de opbrengstprijs boven de kostprijs. Als je je best doet is er dus een beste boterham aan te verdienen. Nu ik zoveel grasklaver teel, heb ik veel tijd om me erin te verdiepen.”

Akkerbouwer maakt grote ommekeer naar bio

Lees meer in Boerderij 27 van woensdag 30 maart.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Mooi om de argumenten van Tom Peetoom te lezen voor omschakeling naar biologische akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt.

  Aardappelen hoeven met de juiste rassenkeuze geen probleem te zijn wat betreft phytophthora. Maar goed, Peetoom kiest er voor om ze niet te telen. Ik zou ze denk ik wel telen, want ze laten - mits onder goede omstandigheden geoogst - mooie grond achter.

  Dan misschien nog een geruststelling voor Peetoom: misoogsten komen bij biologisch maar weinig voor. In ieder geval niet meer dan bij gangbaar. Het komt bij biologisch wel meer op de juiste rassenkeuze aan. Zie ook Organicseeds.nl

 • info36

  Met aardappelen kun je rassen kiezen zoveel als je wilt maar ze zijn na 1 jaar allemaal gevoelig voor phytophtora. De schimmel past zich aan. Er is maar 1 manier om dit te tackelen, dat is de nieuwste technieken toepassen, zoals Wageningen Universiteit heeft gedaan. Maar daar is weer veel weerstand tegen. Dan maar spuiten.

 • Bertus Buizer

  @info36, verwacht niet teveel van die 'nieuwe manier'. Lees hierover bijvoorbeeld http://bit.ly/1ZQlP2M

  Zij is in de biologische landbouw bovendien sowieso niet toegestaan en in de 'gangbare' ook niet. Dat geldt voor heel Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.