Akkerbouw

Achtergrond 1979 x bekeken

Aardappeltermijnmarkt zakt wat terug

De prijzen op de aardappeltermijnmarkt zakten de afgelopen week wat terug, na de sterke opmars die de prijsvorming in de eerste weken van dit kalenderjaar heeft laten zien.

Voor het aprilcontract werd het hoogste niveau eind februari bereikt op €18,50 per 100 kilo. In de afgelopen week liet de termijnhandel de prijs zakken richting €17,50 per 100 kilo.

De fysieke handel zette daarentegen zijn opmars voort, zij het hoofdzakelijk in kleine stapjes. De VTA-notering voor fritesgeschikt werd aan de onderzijde met 50 cent verhoogd, waardoor het prijsniveau voor deze aardappelen klom naar €14 tot €18 per 100 kilo. Belgapom hield de prijzen voor Fontane en Challenger onveranderd op €15 per 100 kilo. De prijs van Bintjes bleef staan op €12,50 per 100 kilo.

Stijging EPP-index

De grootste bijdrage aan een verdere stijging in de Europese industrieaardappelindex EPP van de termijnmarkt in Leipzig kwam dan ook niet uit Nederland of België, maar uit Frankrijk. Met name door de hogere prijzen in Frankrijk steeg de EPP-index (cash-settlementprijs) met 50 cent naar €14 per 100 kilo.

Ondanks deze stijging bleef het gat tussen de cash-settlementprijs en de aprilnotering op de termijnmarkt relatief groot, terwijl het einde van de handel in aprilcontracten van 2016 snel dichterbij komt. Dit is dan ook de verklaring voor de prijsdaling die de termijnmarkt in de afgelopen week liet zien. Ook de handel in junicontracten leverde lagere prijzen op.

Prognose: stabiel tot lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.