Akkerbouw

Achtergrond 1711 x bekeken

Witlof scoort halve kostprijs

De kostprijs voor witlof zit op een niveau van zo'n 80 cent per kilo. Vorige week zat het prijsniveau in de handel op zo'n 35 tot 40 cent en deze week op 40 tot 50 cent per kilo.

Dat betekent dat ongeveer de helft van de kostprijs wordt vergoed. Daarmee zijn dan in ieder geval de arbeidskosten betaald.

In de hoop het tij te keren, doen telers het rustig aan met het opzetten van nieuwe wortels. Hopelijk sorteert dat het gewenste effect, namelijk dat door een afnemend aanbod de vraag zal aantrekken en daarmee de prijs zal stijgen.

'Er is van alles genoeg'

De verklaring voor de huidige malaise zit hem niet alleen in het aanbod aan witlof, maar ook in het grote aanbod van overige groente. "Er is van alles (meer dan) genoeg", concludeert een witlofadviseur. "Wat op voorhand aan witlof wordt verkocht loopt nog wel weg, maar er is geen navraag." Aan de kwaliteit ligt het niet, die is over het algemeen goed. Teelttechnisch zijn er ook nauwelijks problemen, de producties in de trek zijn dan ook goed.

Omdat telers minder wortels opzetten, blijft de voorraad aan wortels op een hoger peil en is er op het moment een groter aanbod aan wortels die te koop zijn dan gebruikelijk. De vraag is wat daarmee gebeurt en wat het effect daarvan op de lange termijn zal zijn.

Prognose: minder aanbod met ongewisse prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.