Akkerbouw

Achtergrond 1692 x bekeken

Neerwaartse beweging suikerprijs

De suikerprijzen zijn gezakt naar hetzelfde niveau van een jaar geleden. De markt wordt niet geprikkeld nu de Braziliaanse suikerproductie hoger wordt ingeschat.

De productie in de belangrijkste suikerregio van Brazilië zal naar verwachting volgend seizoen toenemen, maar minder dan veel analisten geloven.

Officiële oogstprognose Brazilië in april

De Braziliaanse organisatie van suikerrietverwerkers Unica, die verantwoordelijk is voor ongeveer 90 procent van de binnenlandse productie, heeft nog geen officiële oogstprognose voor suikerriet afgegeven voor seizoen 2016/2017. Bij de start van het oogstseizoen in april wordt deze afgegeven, zo heeft Unica verklaard aan de nieuwssite Agrimoney.

De oogstprognoses voor de suikerproductie van verschillende analisten in Brazilië loopt uiteen tussen 33 miljoen ton tot 35 miljoen ton in seizoen 2016/2017. Toch wordt een wereldwijd suikertekort verwacht in de productie, na jaren van overschotten. Een tekort aan suiker in de wereld kan de prijsdruk verlichten.

Suikerprijs op termijnmarkt Londen omlaag

Op de termijnmarkt in Londen noteerde het eerst aflopende termijncontract maandag 15 februari op $380 per ton (€353,54). Dat is $22,20 per ton (€20,65) lager dan een week eerder. Ten opzichte van een jaar eerder staat de suikerprijs slechts $2,80 per ton (€2,61) lager.

Lage suikerprijs drukt bietenprijs Cosun

Mede door de lage suikerprijs in Europa realiseerde Royal Cosun in 2015 een lager resultaat dan in 2014. Het resultaat van andere activiteiten is toegenomen, waardoor de bietenprijs van €43,01 per ton voor geleverde bieten uitkomt. Volgens het concern hebben de lage suikerprijzen ook in 2016 effect op de resultaten van de organisatie.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.