Akkerbouw

Achtergrond 1197 x bekeken

Koolzaadprijs ondanks stijging nog steeds laag

Koolzaad profiteerde iets van de prijsstijging van ruwe olie en van de goede kwaliteit van koolzaad en sojabonen.

Desondanks blijft de koolzaadprijs, mede door de daling van de euro, onder het niveau van vorig jaar. De euro daalde begin deze week door de zwakke economische situatie en de vragen die spelen rondom Brexit, nu bekend is dat 23 juni een referendum over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië staat gepland.

Koolzaadprijzen laag

Het prijsverschil ten opzichte van een jaar geleden wordt nauwelijks gehandhaafd. Kopers van koolzaad betalen voor levering mei 2016 zelfs onder het prijsniveau van een jaar eerder. Afgelopen maandag krabbelde de prijs voor koolzaad voor het eerstaflopende contract op de Parijse termijnmarkt omhoog met €2 naar €355,75 per ton. Vergeleken met een jaar geleden ligt de huidige koolzaadprijs zo'n €2 lager.

Goede sojaoogst

De sojabonenprijs blijft ook steken op het lage prijsniveau. De stemming is flauw in de markt. De sojaoogst loopt goed door in Brazilië. Tijdens de wekelijkse Amerikaanse export inspecties is 1,5 miljoen ton geïnspecteerd. Terwijl de verwachting was dat dit tussen 1,1 en 1,4 miljoen ton zou liggen.

Door de logistieke problemen bij de Braziliaanse havens vinden de sojaprijzen steun. De afgelopen jaren heeft het land moeite om de toevoer van het grote aanbod van sojabonen en mais tegelijkertijd te verwerken. Een gevolg van de trage verwerking kan zijn dat er schaarste ontstaat in Europa.

Prognose: koolzaadprijs stijgt, sojaprijs stabiliseert.


Of registreer je om te kunnen reageren.