Akkerbouw

Achtergrond 1346 x bekeken 1 reactie

Hoge voorraden en gunstig weer drukken tarweprijs

De internationale graanprijzen daalden afgelopen week. De prijzen blijven onder druk staan door hoge voorraden en gunstige oogstverwachtingen, door het gunstige weer.

De Rabobank voorspelt een hoge oogstopbrengst in zowel Europa als de Verenigde Staten. Ook vanuit China en India komen positieve oogstverwachtingen, waardoor voor komend seizoen de voorraden nog steeds hoog uitkomen.

De rivaliteit op de exportmarkten neemt toe. De concurrentie in het buitenland geeft extra prijsdruk op de internationale tarweprijzen, aangezien de zwakke valuta in het Zwarte Zeegebied en Argentinië de exporteurs een groot concurrentievoordeel opleveren.

De export vanuit de VS blijft lastig. De waarde van de euro daalde begin deze week ten opzichte van de Amerikaanse dollar mede door onzekerheid over het referendum betreffende het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië, dat eind juni staat gepland. Dat is op zich gunstig voor de Europese export.

Fragiel niveau

De beurs in Chicago daalde dinsdag 23 februari 3,5% vergeleken met een week eerder naar $448 per ton (€416,80). Ook daalde de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs op dinsdag 23 februari met €2,75 naar €150,25 per ton. Het eerstaflopende maart 2016 contract daalt daarmee naar het laagste niveau sinds de start van de notering begin augustus 2013. Dit niveau wordt als fragiel gezien nu de concurrentie op de internationale markten aantrekt. De Rotterdamse graanbeurs noteerde deze week ook lager. De markt blijft erg rustig met weinig interesse van zowel kopers als verkopers.

Kleiner areaal

Ondanks de positieve signalen is de verwachting dat Oekraïne het komende seizoen 2016/'17 17,3 miljoen ton tarwe produceert. Dat is een afname van 7,5 miljoen ton, vergeleken met het huidige seizoen als gevolg van een kleiner areaal en droog weer tijdens de inzaai van de wintertarwe.

Prognose: dalende graanprijzen.

Eén reactie

  • breukers1

    Tel daar bij op/af de krimp in VS van plm 1.5milj ha zomer-en wintertarwe, zeg ongeveer 5miljoen ton!!!! Daarnaast, de meeste aren moeten wereldrond nog gevuld worden. We zijn er nog niet. Angst is de slechtste raadgever!!

Of registreer je om te kunnen reageren.