Akkerbouw

Achtergrond 2111 x bekeken 4 reacties

Graanprijzen stabiliseren bij weinig handel

Weinig handel op de internationale graanmarkten zorgen voor redelijk stabiele prijzen. Franse tarwevoorraden worden hoger ingeschat dan vorig seizoen.

De tarwenoteringen zijn vorige week redelijk stabiel gebleven. Op de internationale graanmarkten is weinig handel gedreven. De sterke daling die de graanprijzen eind 2015 hebben ingezet, lijkt afgezwakt te zijn.

De agrarische dienst FranceAgriMer verhoogde eind vorige week de voorraden zachte tarwe naar 6 miljoen ton. Dat is een toename van 0,2 miljoen ton ten opzichte van een maand eerder. Daarnaast wordt de totale Franse export in seizoen 2015/2016 6% lager ingeschat dan vorig seizoen op 18,8 miljoen ton. Als de Franse export niet toeneemt, komen de voorraden aan het einde van het seizoen op de grootste in 17 jaar uit.

Minder geld voor aankoop tarwe

De vraag naar tarwe valt tegen. Vanwege de lage olieprijzen hebben veel graan importerende landen geen geld om aankopen te doen. Daar tegenover staat dat het grote aanbod van tarwe wereldwijd.

Het maartcontract 2016 voor tarwe daalde vorige week vrijdag op de termijnmarkt in Parijs naar €152 per ton. Dat is een daling van 1,9% ten opzichte van een week eerder. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe blijft gelijk op 162 punten. Daarmee stabiliseert de tarweprijsindex op het lage prijsniveau.

Volgens persbureau Bloomberg kan de smeltende sneeuw, die 's nachts bevriest, schade toebrengen aan de Russische wintergraan. Door de hoge temperaturen in het Zwarte Zeegebied is de isolerende sneeuwlaag in bepaalde regio's gesmolten. De daadwerkelijke schade zal pas over een aantal weken duidelijk worden.

Aarzeling om in te schrijven op tenders Egypte

Er heerst onduidelijkheid over de uitvoerbelasting op Russische tarwe. Egypte heeft het percentage van aanwezigheid van moederkoorn toch aangepast naar het gangbare niveau van 0,05%. Toch aarzelen handelaren om in te schrijven op de Egyptische invoertenders voor tarwe. Er werd 60.000 ton Roemeense maaltarwe ingekocht voor $190,88 per ton, maar voor de volgende tender werden alle aanbiedingen afgewezen wegens het volgens Egypte te hoge prijsniveau.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Graankopende landen krijgen nu het graan geleverd die ze eerder vorig jaar hebben gekocht. Het prijspeil is nu duidelijk lager zodat die landen balen. Ze hebben teveel betaald. Om dat terug te verdienen , bieden ze nu erg laag. Akkerbouwers vinden de prijs te laag en verkopen niet. Er is veel voorraad.

 • el

  Varkens houders kunnen wel lagere voer prijzen gebruiken!

 • farmerbn

  De mengvoerfabrieken geven die lagere prijs niet één op één door aan hun klanten. Dat is jammer.

 • agro1

  el,....een sector, die enkel gered kan worden door grondstoffen aan een symbolisch prijsniveau is ten dode gedoemd. dan is het een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag... iemand, die, zoals zovelen, de varkensellende oprecht betreurt!!

Of registreer je om te kunnen reageren.