Akkerbouw

Achtergrond 1232 x bekeken

Duidelijke richting graanmarkten ontbreekt

De internationale graanprijzen lieten afgelopen week een wisselend beeld zien. De beursprijs van tarwe steeg in Chicago, terwijl die van Parijs daalde op dinsdag 16 februari.

Hoewel de Amerikaanse dollar zwakker werd, daalden de Europese graanprijzen en laat de markt geen duidelijke richting zien. Het zou kunnen dat het goede weer in Europa hiervoor verantwoordelijk is. De tarwe in Frankrijk staat er goed bij. Het land heeft een record aantal hectares ingezaaid. Door het milde weer staat de tarwe in Duitsland er ook goed bij. De tarwe is in deze landen niet kapot gevroren, waardoor de opbrengsten naar verwachting meevallen. Dit zou een verklaring kunnen zijn van de prijsdruk.

Warm weer

De tarwenotering sloot dinsdag 16 februari op de termijnmarkt in Parijs op €153,25 per ton voor het eerstaflopende contract. Een daling van €2,25 ten opzichte van de voorgaande dag. De tarweprijs steeg op dinsdag 16 februari met €2,25 ten opzichte met een week eerder.

De tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago steeg afgelopen dinsdag. Een reden van deze prijsstijging kan het relatief warme weer zijn in Rusland en Oekraïne, waar diverse media aandacht aan besteedden. Door het zachte weer smelt de sneeuw overdag en vriest 's nachts de tarwe los, wat niet goed is voor het graan. De beurs in Chicago steeg dinsdag 16 februari 1,5% vergeleken met vorige week naar $464,25 per ton (€431,92).

De graanprijzen zijn, ondanks een kleine opleving, nog steeds erg laag. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe staat begin deze week op 162 punten. Dat is 20% lager vergeleken met een jaar geleden. De graanbeurs in Groningen noteerde deze week zowel voor voertarwe als voergerst 1 euro lager, op respectievelijk €145 en €136 per ton.

Prognose: wisselende graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.