Akkerbouw

Achtergrond 2045 x bekeken

Boerenkool kwakkelend door de 'winter'

Het uitblijven van winterse omstandigheden heeft zijn uitwerking op de vraag naar wintergroente. Zeker voor boerenkool voor de verse markt verloopt de afzet moeizaam.

Door de kwakkelwinter is de boerenkool die nu nog op het veld staat zeer wisselend van kwaliteit. De gewassen maakten al niet zo'n beste start en daar kwam in september nog flink wat neerslag overheen. Dat had invloed op de kwaliteit. De kwakkelwinter maakte de kwaliteit er niet beter op en daardoor was de vraag naar het product van supermarkten wat lauw.

Meeste boerenkool wel al geoogst

Aangezien boerenkool veelal op contract staat, is de meeste inmiddels toch geoogst; vaak tegen (contract)prijzen van zo'n 40 cent per kilo. Afhankelijk van de kwaliteit en het aanbod van Nederlandse boerenkool schakelen supermarkten normaal gesproken rond half februari over naar Spaanse boerenkool. Dat zal volgens een insider dit jaar niet veel anders zijn. Mocht er nog vorst komen, dan kan de vraag naar Nederlandse boerenkool aan het staartje van seizoen nog aantrekken en hiermee ook de prijsvorming op de voor boerenkool beperkte vrije markt. Het typische winterproduct ligt nog tot april in de winkelschappen.

Prijzen dubbel strip ver beneden kostprijs

Bij The Greenery worden voor boerenkool dubbel strip al weken prijzen betaald van gemiddeld tussen 57 en 62 cent per kilo. Prijzen die volgens een insider met ervaring ver beneden de kostprijs liggen. Dat komt door de hoeveelheid arbeid die er in het tweemaal met de hand gestripte product gaat zitten. Tevens is de productie circa 50% lager ten opzichte van machinaal strippen op het veld en een verdere handmatige verwerking in de loods of nogmaals machinaal strippen in een snijderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.