Foto: Sytze Bakker AkkerbouwAchtergrond

Aardappelen goed te bewaren

De bewaarkwaliteit van de fritesaardappelen is dit seizoen goed, blijkt uit een rondgang. Risicopartijen zijn al verwerkt vanwege relatief goede prijzen.

Na een natte groeiperiode en een erg droge oogstperiode liggen de nog overgebleven consumptieaardappelen goed in de bewaring. Percelen waar veel rot in zat als gevolg van extreme hoeveelheden neerslag zijn veelal vervroegd af land afgezet. Bij minder ernstig aangetaste percelen zijn de rotte aardappelen al voor de oogst weggerot, zodat ze in de bewaring nauwelijks meer een probleem vormden.

Minder aardappelen in zandgebied

In het zuidoostelijk zandgebied, waar deze zomer veel neerslag viel, zitten minder aardappelen in de bewaring dan telers gepland hadden. De opbrengsten bleven tot wel 20% achter en om de contracten vol te leveren, waren meer hectares nodig.

De risicopercelen zijn af land geleverd, waardoor wat er in de bewaring zit van goede kwaliteit is. Wel zijn de aardappelen fijner van sortering en pakken de tarrapercentages, als gevolg van groeischeuren en holle en groene aardappelen, hoger uit dan in andere jaren. De onderwatergewichten zijn vrij hoog, maar dat lijkt op het zand niet tot meer rooibeschadigingen geleid te hebben. Wel komen adviseurs partijen aardappelen tegen waarin zich wat natrot ontwikkelt. De oorzaak daarvan lijkt te liggen in verstikking van de aardappelen door natte omstandigheden.

Klik hieronder op de rode iconen voor meer informatie over ervaringen van akkerbouwer John Hoedemakers.


Kleigronden

De aardappelen van de kleigronden liggen redelijk goed in de bewaring. Delphy-adviseur Laurens Persoon merkt op dat er in Flevoland, zijn werkgebied, weinig grond in de bewaring zit. De vochtbuffer is daardoor erg klein. Ventileren vraagt zodoende extra aandacht om te voorkomen dat er te veel kilo’s weggeblazen worden.

Op zwaardere grond hebben telers – zeker in Flevoland – eerst beregend om de aardappelen onbeschadigd uit de grond te krijgen. Desondanks komen er toch in vrij veel percelen rooibeschadigingen voor in de vorm van stootblauw. Hoge onderwatergewichten zullen daar de oorzaak van zijn. De hoeveelheid groeischeuren op de vochthoudende percelen lijkt mee te vallen. Het komt in ieder geval niet in die mate voor dat de fritesaardappelen tegen de afkeuringsgrens zitten.

Tegenvallende nagroei

In de schuren is ook te zien dat de opbrengsten lager zijn dan in andere jaren. Er zijn maar weinig bewaarschuren die tot de rand of de deur vol zijn. Als gevolg van warmte en droogte in de nazomer viel de nagroei van de aardappelen tegen. Daardoor is ook de sortering fijner dan in andere jaren.

De kiemlust lijkt mee te vallen. Na de droge herfst leek het erop dat de ingeschuurde aardappelen vroeg zouden gaan kiemen. Dat valt tot nu toe wel mee.

Klik hieronder op de rode iconen voor meer informatie over ervaringen van akkerbouwer André Broeze.


Veel stootblauw

Delphy-adviseur Luc Remijn noemt het een ‘leuk jaar’ voor de bewaring. Er is in het Zuidwesten weinig aan de hand qua rot. Natrot komt eigenlijk niet voor. Roodrot wordt sporadisch aangetroffen. De uitdaging dit seizoen is om de aardappelen met zo weinig mogelijk bewaarverliezen de bewaarperiode door te laten komen. De aardappelen zijn droog genoeg. Voor de afvoer van vocht hoeft niet geventileerd te worden.

Beschadigingen zijn volgens Remijn nog wel een dingetje. In de partijen komt gemiddeld veel stootblauw voor. Opvallend is dat de beschadigingen niet alleen op de uiteinden van de aardappel te vinden zijn, maar ook op de zijkanten. Remijn adviseert telers dan ook om de aardappelen bij een controle helemaal te schillen, zodat ze bij afleveren niet voor verrassingen komen te staan. Ook in het Zuidwesten zitten de schuren niet vol. De adviseur schat dat de aardappelopbrengsten in dit gebied 5 tot 10 ton per hectare lager liggen dan gemiddeld.

Telersorganisatie VTA

Telersorganisatie VTA concludeert uit de voorraadinventarisatie van november dat er bij haar leden nog maar weinig aardappelen afgeleverd zijn en er relatief nog veel in de bewaring ligt. De verklaring hiervoor wordt gezocht in het feit dat er vanuit de zandgebieden, vanwege relatief hoge prijzen en partijen waarmee telers geen risico wilden lopen in de bewaring, veel af land geleverd is.

Beheer
WP Admin