Zoete aardappel is in principe een tropisch gewas - Foto: AFP AkkerbouwAchtergrond

‘Teelt zoete aardappel kan in België’

De teelt van zoete aardappelen is dit jaar goed gelukt op het onderzoeksinstituut in Herent in België. De zoete aardappelen waren half mei geplant als stekken.

Volgens bedrijfsleider Patrick Andries van Proefcentrum Herent waren er drie rassen geplant. “De twee rassen die het beste zijn aangepast aan onze klimaatomstandigheden gaven een behoorlijke opbrengst, ondanks het uitdagende groeiseizoen. In oktober werd per struik 800 gram tot 1,2 kilo zoete knollen geoogst. Dat gebeurde met de hand, maar een kleine test leerde dat het ook met een eenvoudige aardappelrooier lukt. De ruggenteelt zoals bij aardappelen gaf qua opbrengst betere resultaten dan de teelt in de vlakke grond.”

Bemesten of bespuiten niet nodig

De zoete aardappel is een subtropisch gewas en géén familie van de aardappel. Het proefcentrum wil weten of de teelt mogelijk is in België. Bemesten of bespuiten was niet nodig. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De EU importeert veel zoete aardappelen, vooral uit de Verenigde Staten, Egypte, Honduras en Israël. Binnen de EU wordt het gewas geteeld in Spanje.

In Nederland test adviesbureau Delphy de teelt van zoete aardappelen op de Biobased Innovations Garden, die is aangelegd op proefbedrijf Rusthoeve in Zeeland.

Beheer
WP Admin