Lossen van vrachtschip met graan - Foto: Bart Nijs AkkerbouwAchtergrond

Tarwe-export EU loopt als een trein

De EU blijft veel zachte tarwe exporteren. Vietnam is een grote nieuwe koper van Europese tarwe, blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie.

In het eerste kwartaal van dit graanseizoen 2016-’17 (juli tot en met september 2016) exporteerde de EU 7,6 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 38% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. De export vanuit Frankrijk zakte 25% in. Het land oogstte bijna 13 miljoen ton tarwe minder dan vorig jaar. Die handel is overgenomen door Roemenië, Bulgarije, Litouwen en Polen. Roemenië exporteerde in de eerste drie maanden 2,2 miljoen ton tarwe. Dat is 37% meer dan Frankrijk (1,6 miljoen ton).

Vietnam opvallende koper op tarwemarkt

Opvallend is dat Vietnam in deze drie maanden 1,2 miljoen ton tarwe kocht in de EU. Dat is maar liefst 2.184% meer dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar en komt bijna op het niveau van de export naar Algerije (1,6 miljoen ton). Vietnam is een opkomende economie, verklaart een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “De behoefte aan graan stijgt. Een voordeel voor de EU is dat de eurokoers laag is ten opzichte van de dollar. Ook is transport goedkoop. Gewoonlijk zijn Canada en de Verenigde Staten aantrekkelijke leveranciers voor Vietnam.”

De EU oogstte 134 miljoen ton zachte tarwe, tegen 153 miljoen ton vorig seizoen. De RVO-woordvoerder betwijfelt dan ook of de export in dit tempo door gaat. “Op een gegeven moment is de tarwe op.”

Minder gerst geëxporteerd

De export van gerst is daarentegen veel kleiner. In het eerste kwartaal van 2016-’17 leverde de EU 2,2 miljoen ton gerst aan derde landen. Dat is 33% minder dan gemiddeld. De RVO-woordvoerder stelt dat China een heffing instelde op de import van gerst. “Saoedi-Arabië en China kopen veel gerst in Oekraïne.”

Hogere import mais

De import van mais steeg dit seizoen met 62% naar 2,2 miljoen ton van juli tot en met september. Dat is een gevolg van de zeer slechte oogst vorig jaar in de EU. Eind september was nog weinig mais beschikbaar van de nieuwe oogst. De import gaat afvlakken, verwacht de RVO-woordvoerder. “De EU heeft dit jaar meer geoogst dan vorig jaar. Die mais is nu beschikbaar, waardoor minder uit derde landen nodig is.”

Beheer
WP Admin