Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Suikerverbruik stijgt ondanks kritiek

Coöperatie Cosun maakt in februari bekend wat de akkerbouwers beuren voor de suikerbieten.

De vooruitzichten zijn beter dan vorig seizoen, toen de bietenprijs (van oogst 2015) uitkwam op €43,01. De wereld produceert namelijk voor het tweede seizoen minder suiker dan het nodig heeft. Daardoor moeten de voorraden opnieuw worden aangesproken, blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Dat drijft de suikerprijs op, omdat kleine voorraden minder goed slechte oogsten kunnen opvangen.

Voorraad suiker krimpt

De voorraad suiker krimpt naar 30,8 miljoen ton aan het eind van dit seizoen 2016-’17, verwacht het USDA. Dat is de kleinste voorraad in 6 jaar. Eind 2010-’11 lag er 29,5 miljoen ton suiker op voorraad. Maar toen was suiker veel duurder dan nu. De termijnmarkt in Londen noteerde in november 2010 rond $700 per ton witsuiker. Nu ligt de prijs rond de $540. Terwijl de voorraad op een vergelijkbaar niveau gaat uitkomen. Geen wonder dat het USDA een prijsstijging verwacht.

Suikerverbruik stijgt wereldwijd

Het verbruik stijgt naar een record van 173,6 miljoen ton. Wat opvalt, is dat het suikerverbruik over de hele wereld stijgt. In de westerse landen waarschuwen voedingsdeskundigen dat overmatig suikergebruik overgewicht en suikerziekte veroorzaakt. Maar ook in deze landen wordt meer suiker verbruikt dan vijf jaar geleden. Het USDA houdt van de 25 belangrijkste suikerlanden de productie en het verbruik bij. In 5 landen ligt het verbruik lager dan 5 jaar geleden. Dat zijn Brazilië, waar de helft van de suiker wordt verwerkt tot ethanol, Iran, Turkije, Argentinië en Colombia. Soedan is het enige land waar de consumptie nagenoeg stabiel blijft. In de andere 19 landen verbruiken de mensen meer suiker dan 5 jaar geleden, ook in de VS en de EU.

Beheer
WP Admin