Kwaliteitstarwe wordt duurder - Foto: ANP AkkerbouwAchtergrond

Kwaliteitstarwe wordt duurder

De prijs van kwaliteitstarwe stijgt dit seizoen. Durumtarwe wordt mogelijk zelfs 50% duurder. Dat komt omdat in een aantal belangrijke productielanden de kwaliteit van de tarwe tegenvalt.

De wereld oogstte dit seizoen 2016-’17 een record van 744 miljoen ton tarwe. Dat is 9 miljoen ton meer dan vorig seizoen, stelde de US Wheat Associates op een bijeenkomst in Rotterdam.

Veel tarwe aangetast door regen en fusarium

Maar de kwaliteit valt tegen, constateert de promotie-organisatie van Amerikaanse tarwe. Marketing-directeur Rutger Koekoek noemt als voorbeeld Canada: “De productie van durumtarwe groeide dit jaar met 35% naar 7,3 miljoen ton. Maar door de regen tijdens de oogst is veel tarwe aangetast door regen en fusarium. De kwaliteit is het minste in ruim 30 jaar. Ook in Australië is de durumtarwe van mindere kwaliteit. De vraag naar Amerikaanse durumtarwe groeit. Analisten verwachten een prijsstijging van 50%.”

Steeds hogere premie voor tarwe met meer eiwit

Koekoek constateert dat er een steeds hogere premie wordt betaald voor tarwe met meer eiwit. “Dat komt door kwaliteitsproblemen bij de andere twee grote producenten Canada en Australië.”

Beheer
WP Admin