Foto: Hans Prinsen AkkerbouwAchtergrond

Groei veestapel loopt akkerbouw voor de voeten

Brussel heeft moeite met de equivalente maatregel voor de Nederlandse akkerbouw. NAV en LTO zijn daar boos over.

Brussel ligt dwars bij de acceptatie van hogere gebruiksnormen voor de Nederlandse akkerbouw. De Europese Commissie vreest gevolgen voor de waterkwaliteit. Er is nog geen man overboord, zeggen belangenbehartigers in de akkerbouw. Maar ze vinden dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) er alles aan moet doen om de zogenoemde equivalente maatregel geaccepteerd te krijgen in Brussel.

Hogere gebruiksnormen

De equivalente maatregel houdt in dat een akkerbouwer hogere gebruiksnormen mag hanteren voor stikstof en fosfaat als hij aantoonbaar hogere hectareopbrengsten realiseert. Ook mag extra stikstof worden gebruikt bij vervanging van dierlijke mest. En bij mais horen hogere N-normen bij rijenbemesting. Onlangs werd bekend dat staatssecretaris Martijn van Dam de Europese Commissie niet kon overtuigen deze equivalente maatregel te accepteren. Dat betekent op zijn minst uitstel tot 1 januari.

Voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) Teun de Jong noemt het een spel. “EZ heeft haar huiswerk niet goed gedaan of het is pesterij van Brussel. De akkerbouw heeft met de equivalente maatregel technisch gezien een goed verhaal. Meer afvoer van mineralen betekent dat je meer moet kunnen aanvoeren. Daar is geen speld tussen te krijgen. Maar het is een politiek spel. Het mestbeleid ligt in Brussel onder een vergrootglas. Mogelijk dat Brussel de equivalente maatregel als drukmiddel gebruikt en het pas toestaat als Nederland het mestbeleid volledig op orde heeft.”

Actieprogramma Nitraatrichtlijn

Ook Jaap van Wenum, voorzitter van LTO-Akkerbouw, stelt dat Brussel wantrouwend staat tegenover het mestbeleid door de sterk gegroeide veestapel. “Dat loopt de plantaardige sector voor de voeten. De veehouderij moet zorgen weer onder het fosfaatplafond te komen. LTO wil Brussel overtuigen van de redelijkheid van de equivalente maatregel. Dit is doorgerekend met dezelfde modellen die aan de basis liggen van het mestbeleid. De equivalente maatregel scoort zelfs beter wat betreft milieubelasting en is ook opgenomen in het huidige Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Het is absoluut niet zo dat de veestapel kan groeien door de equivalente maatregel, want de omvang van de veestapel wordt beperkt door het fosfaatplafond. Bovendien mag je maximaal 170 kilo N uit mest aanvoeren per hectare.”

De directe gevolgen van het uitstel vallen nu nog mee, zeggen de belangenbehartigers. Ze hopen dat de akkerbouwers extra mineralen kunnen aanvoeren volgens de equivalente maatregel vanaf groeiseizoen 2017.

Beheer
WP Admin