AkkerbouwAchtergrond

Geen nieuwe cichoreirassen voor teelt 2017

Voor de teelt van 2017 prijken geen nieuwe cichoreirassen op de aanbevelende rassenlijst. De cijfers en rubricering van de 9 (beperkt) aanbevolen rassen zijn geactualiseerd.

Maestoso scoort het beste wat betreft de opbrengstgetallen. Wie een ras met herbicidetolerantie zoekt, komt waarschijnlijk uit bij Benulite. Dat blijkt uit een publicatie van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin de Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO-Nederland samenwerken.

‘Kweekwerk ligt niet stil’

“Dat er geen nieuwe rassen op de lijst staan, wil niet zeggen dat het kweekwerk stil ligt”, stelt CSAR-secretaris David Kasse. In de komende jaren verwacht hij zeker weer nieuwkomers. “De beide kweekbedrijven, Deprez in Frankrijk en Chicoline /ILVO Plant in België, werken hard aan de ontwikkeling van rassen. Tolerantie tegen sulfonyl-urea-herbiciden is een belangrijke eigenschap, waarin ook flink vooruitgang is geboekt.” Hij duidt hiermee op de financiële opbrengst die het ras Benulite haalt ten opzichte van het veel oudere ras Chrysolite. “Naast resistenties blijft natuurlijk de financiële opbrengst altijd van belang.”

Beheer
WP Admin