Akkerbouw

Achtergrond 1186 x bekeken 1 reactie

Weinig ruimte voor prijsstijging tarwe

De gestegen olieprijs trok de tarwenoteringen medio vorige week iets omhoog. Omdat de vraag naar grondstoffen toenam stegen de graannoteringen. Toch houden hoge graanvoorraden de prijzen onder druk.

De International Grains Council (IGC) hield in de laatste graanraming de geschatte graan voorraad in de wereld onveranderd vergeleken met de voorgaande maandrapportage. De wereldwijde tarwevoorraad werd wel verhoogd met 2 miljoen ton ten opzichte van augustus.

De verhoging komt deels tot stand omdat de verwachte productie van tarwe in seizoen 2016/’17 met 4 miljoen ton is gestegen. De hogere opbrengsten in India, Kazachstan, Australië, Brazilië en Canada worden deels teniet gedaan door de lagere tarweopbrengsten in de Europese Unie en China. Ook het Amerikaanse van landbouw (USDA) trok half september dezelfde conclusie in het Wasde-rapport. Het geeft aan dat de wereld dit seizoen een overvloed aan tarwe en mais heeft.

Effect olieprijs op tarweprijs

De organisatie van olie-exporterende landen (Opec) besloot 28 september om de olieproductie te verlagen, waarna de olieprijs omhoog schoot. Als de olieprijs stijgt, wordt ethanol duurder. De tarwenoteringen reageerden op de gestegen vraag met een stijgende prijs medio vorige week. Maar de grote beschikbaarheid van granen blijft de prijzen drukken, zeker nu de maisoogst is begonnen op het noordelijk halfrond. De tarwenotering sloot op de termijnmarkt in Parijs afgelopen vrijdag 0,5% lager vergeleken met een week eerder voor het decembercontract 2016.

Lagere maisopbrengsten

Voor mais verlaagt IGC in de septemberprognose de maisproductie met 3 miljoen ton naar 1.027 miljoen ton vergeleken met de augustusprognose voor seizoen 2016/’17. USDA verlaagde ook de opbrengstverwachting van mais met 1,8 miljoen ton naar 1.027 miljoen ton.

In Frankrijk was vorige week 4% van de maisoogst van het land. Een jaar eerder was er op 26 september 7% mais geoogst. Ruim de helft van de mais (54%) is van goede tot uitstekende kwaliteit. Dat is 2% onder het niveau van vorig jaar. De opbrengsten vallen tegen door het tekort aan neerslag deze zomer. Dat zorgt voor een lagere prijsdruk.

Eén reactie

  • farmerbn

    Kan hier in Noord-west Frankrijk 149 euro voor maaltarwe krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.