Akkerbouw

Achtergrond 1779 x bekeken

Uienprijs stijgt door vraag verwerkers

De voorraden van de verwerkers en exporteurs slinken behoorlijk, waardoor de vraag bij telers toeneemt.

Dat is deze week terug te zien op de verschillende beurzen waar de telersprijzen stijgen. De stemming is prijshoudend, omdat de vraag gelijk of groter is dan het aanbod.

Bij een oplopende telersprijs kan de baalprijs niet achterblijven. De baalprijs begint deze week dan ook iets op te trekken, met het zwaartepunt op €15 per 100 kilo. De verwachting is dat de telers- en de baalprijs blijft stijgen. De stijgende baalprijs stimuleert importeurs om wat meer uien te kopen dan de afgelopen weken.

Daartegenover staat dat exporteurs uien niet uit de markt willen prijzen. Bepaalde bestemmingen in Azië zijn juist aantrekkelijk, omdat de uienprijs relatief laag is. En binnen Europa is het lastig om de baalprijs omhoog te krijgen, omdat andere Europese landen vergelijkbare, of zelfs lagere uienprijzen hanteren.

Uien-export loopt flink door

De export loopt flink door. Er worden boten geladen voor Afrika, waardoor de uitvoer de komende weken op een relatief hoog niveau uit kan komen. Verschillende exporteurs schatten de weekexport deze week tussen 25.000 ton en 30.000 ton uien. Dat komt in de buurt van een vergelijkbare hoeveelheid in dezelfde week vorig jaar (week 41 2015: 27.253 ton).

Prognose: prijshoudende stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.