Akkerbouw

Achtergrond 1874 x bekeken

Tarwemarkt trekt nieuwe kopers naar termijnmarkt

Er is een verschuiving van aanbieders van tarwe op de wereldmarkt, mede door tegenvallende oogsten. Een brede vraag trekt nieuwe kopers van tarwe aan, waardoor tarwenoteringen eind vorige week omhoog gingen.

De tarwenoteringen sloten afgelopen vrijdag hoger op de internationale termijnmarkten. Op de termijnmarkt in Parijs is afgelopen vrijdag 4,3% hoger genoteerd dan een week eerder voor het decembercontract 2016. Dat is de sterkste stijging sinds eind juli. De tarwenotering op de termijnmarkt in Chicago lag afgelopen vrijdag 6,6% hoger dan een week eerder. Dat is de sterkste stijging in een week voor het eerstaflopende contract sinds begin juli 2015.

De tarwemarkt koos medio vorige week geen duidelijke richting. Daar is verandering in gekomen; de tarwe-exportmarkt trekt nieuwe kopers aan sinds eind vorige week.

Grote voorraden tarwe

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA gaat in het Wasde-rapport van 12 oktober uit van een hogere tarwevoorraad in de Verenigde Staten. De stijging is kleiner dan graanexperts verwachtten. De prognose bevestigde de grote voorraden tarwe. De brede vraag naar tarwe trok de noteringen omhoog. De bredere vraag komt mede doordat de oogst in West-Europese landen tegenvalt. De VS verkocht 240.000 ton maaltarwe aan Marokko, en dat afnemers als Algerije Amerikaanse tarwe gaan inkopen is niet onwaarschijnlijk.

India exporteerde de laatste jaren tarwe, maar kocht de laatste maanden zo’n 400.000 ton maaltarwe in Oekraïne. India heeft de importheffing van tarwe verlaagd van 25% naar 10%, tot eind februari 2017. De regering heeft de verlaging doorgevoerd om voldoende en betaalbare tarwe te kunnen garanderen voor de feestdagen in oktober. Opvallend was dat de VS heeft ingeschreven op een Egyptische tender voor een lagere prijs dan Rusland. Overigens werd de tender niet aan de VS toegekend, omdat de specificaties niet voldeden aan de eisen.

EU-opbrengsten ook iets lager ingeschat

De maisprijzen stegen ook op de internationale markten, afgelopen vrijdag. Op de termijnmarkt in Chicago was de wekelijkse stijging hoger, omdat de Amerikaanse maisopbrengst in het Wasde-rapport is verlaagd. Ook de Europese opbrengsten van mais werden iets lager ingeschat dan in de vorige raming.

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u in Boerderij op Maat:

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Nieuwe oogst tarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen
Termijnmarkt Chicago

Of registreer je om te kunnen reageren.